British Telecom mag Telfort inlijven van EC

De Europese Commissie heeft British Telecom (BT) officieel toestemming gegeven om Telfort geheel in te lijven. Het Britse concern bereikte onlangs met de Nederlandse Spoorwegen overeenstemming over de aankoop van de NS-helft van het bedrijf voor 4,2 miljard gulden.

Telfort is in 1996 opgericht als een samenwerkingsverband tussen BT en de NS. Het maakt onder meer gebruik van de telecom-infrastructuur van de spoorwegen. Volgens Brussel verandert de deal tussen BT en NS niets aan de marktpositie van zowel BT als Telfort.
Telfort heeft de spoorwegen tot de overname alleen maar geld gekost. Vorig jaar stopten de NS nog 250 miljoen in het telecombedrijf. Desondanks leed Telfort vorig jaar een verlies van 165 miljoen gulden. Met de 4,2 miljard gulden van BT is de samenwerking voor de spoorwegen uiteindelijk toch nog winstgevend. De NS, die binnenkort worden geprivatiseerd, kunnen het geld goed gebruiken omdat ze een ambitieus investeringsprogramma hebben in zowel binnen- als buitenland. Nog onlangs toonden NS interesse in de exploitatie van een spoorlijn in Groot-Brittannië, om ervaring op te doen met het runnen van spoorwegen in het buitenland.
BT heeft, zoals alle grote telco's, grote expansieplannen. Het Britse concern wil zijn activiteiten onderbrengen in aparte divisies, om die vervolgens afzonderlijk naar de beurs te brengen. Zo kan het bedrijf kapitaal genereren voor verdere expansie in het buitenland. Via Telfort is BT één van de bieders op de veiling van vijf Nederlandse Umts-frequenties volgende maand.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-23T00:00:00.000Z Redactie Computable