Direct betalen via Internet stap dichterbij

Particuliere en kleine zakelijke klanten van ABN Amro kunnen na de zomer hun betalingsverkeer via Internet regelen. Ze kunnen instant betalingen doen, waarbij zij via Internet meteen kunnen zien of de transactie is uitgevoerd.

Dit heeft Van den Brink, lid van de raad van bestuur van ABN Amro, gisteren bekendgemaakt. Het is een van de nieuwe Internet-diensten die ABN Amro nog voor het einde van dit jaar wil aanbieden. Het zal voorlopig gaan om binnenlands betalingsverkeer. Wereldwijd betalingsverkeer via Internet laat nog vijf jaar op zich wachten.
Het initiatief van ABN Amro is niet uniek. De Postbank komt later dit jaar met een vergelijkbaar initiatief voor particuliere klanten. Nog verder gaat de bank KBC in België. Samen met de Vlaamse softwaremaker Lernout & Hauspie (L&H) gaat het drie miljoen Belgische huishoudens voorzien van een handzaam apparaat voor thuisbankieren. Het apparaat is spraakgestuurd en kan naast de financiële zaken ook andere Internet-activiteiten aan zoals email, online winkelen en het geven van nieuws en weerberichten.
Het scherm kan worden geactiveerd door het aan te raken. De gebruiker - die niet hoeft te beschikken over een pc, maar wel over een telefoonaansluiting - kan vervolgens met zijn stem opdrachten geven. De bedoeling is om ook een draadloze variant op de markt te brengen, zodra de benodigde mobiele frequenties beschikbaar komen. Partijen zijn van plan het apparaat, waarvoor nog een fabrikant wordt gezocht en de bijbehorende services begin volgend jaar te introduceren. De initiatiefnemers mikken vooral op inkomsten uit advertenties en verkopen via Internet. Het is nog onduidelijk wat de gebruiker moet gaan betalen. Nadere details over het hele project worden naar verwachting in september bekendgemaakt.
KBC investeert honderd miljoen dollar in de gezamenlijke onderneming. L&H brengt de technologie in. De kosten van het hele project bedragen circa 850 miljoen dollar. De nieuwe combinatie is nog op zoek naar partners en andere investeerders om het project daadwerkelijk van de grond te tillen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-22T00:00:00.000Z Redactie Computable