Tweede Kamer wil Kennisnet publiek houden

De Tweede Kamercommissie Onderwijs is niet overtuigd van de noodzaak intensief samen te werken met het bedrijfsleven bij Kennisnet.

Tijdens het overleg dat vorige week plaatsvond tussen de commissie en minister Hermans van OCenW, bleken op de VVD na alle fracties te vrezen voor een te grote greep van het bedrijfsleven op Kennisnet. CDA-kamerlid Joop Wijn kwalificeerde de samenwerkingsplannen als organisatie van de onkunde.
Binnen twee jaar zullen zo'n drie miljoen leerlingen met dit educatieve netwerk zijn verbonden. Minister Hermans wil vanaf 2001 meer afstand nemen van Kennisnet en dit onderbrengen in een publiek-private samenwerking. Daarmee wordt het mogelijk commerciële partners in het netwerk te laten participeren.
Wijn stelde, tot zichtbare irritatie van de minister, dat deze kennelijk niet in staat is met creatieve oplossingen te komen. Op het verzoek van de commissie om te zoeken naar alternatieven wenste de minister niet in te gaan. "Ik ga niet uitzoeken wat ik niet ga doen", antwoordde de minister, die zich alleen bij monde van zijn eigen VVD-fractielid Cherribi gesteund weet.
Een belangrijk discussiepunt was het al dan niet toestaan van sponsoring en reclame op Kennisnet. Er bestaat al een convenant tussen ministerie, educatieve uitgevers en onderwijsveld waarin het opnemen van reclame-uitingen in leermiddelen niet worden toegestaan. Volgens het PvdA-kamerlid Barth geldt dit convenant ook voor Kennisnet dat zij ziet als een digitaal leermiddel.
Hermans probeerde de kritiek te pareren door te stellen dat het onderwijsveld de komende tijd zelf moet bepalen wat volgens hen wel en niet moet worden toegestaan op Kennisnet. Overigens gaf hij zelf aan ook niet te zitten wachten op digitale economielessen waarbij in 'one click' een rekening moet worden geopend bij een bank.
Op nadrukkelijke vragen van het Groenlinks-kamerlid Rabbae gaf Hermans te kennen dat hij het bedrijfsleven niet specifiek nodig heeft voor de financiering. Het gaat hem vooral om de mogelijkheid de dynamische ontwikkelingen op ICT-gebied te kunnen volgen. Niet elk bedrijf is welkom. Er zullen profielen worden geformuleerd en, zoals de minister het formuleerde, selectie vindt plaats op basis van een soortbeauty contest.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-30T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.