Nederland op de kaart van Internet-landschap

Onderzoeksbureua Meta Group heeft de technologische vitaliteit van 47 landen in kaart gebracht en gepubliceerd in een 'cyberatlas'. Nederland wist in categorie 'economische dynamiek' de tweede plaats te behalen.

Tot de categorieën behoorden 'technologische innovatie', 'de mate van transformatie naar een digitale economie', 'economische dynamiek', 'globalisering' en 'banen die specialistische kennis vereisen'. In de categorie 'economische dynamiek' eindigde Nederland als tweede achter Finland. Na Nederland volgen Taiwan, de Verenigde Staten en Zweden. Dit resultaat is gebaseerd op metingen naar productiviteit, motivatie van werknemers, management-kwaliteiten, ondernemerschap, de financiële gezonheid van bedrijven en de beschikbaarheid van durf-kapitaal.
De Japanners beschikken - zoals verwacht - over de beste technische innovatie, terwijl de Filippijnen de meest gespecialiseerde banenkennis in huis hebben. In de categorieën globalisering en transformatie naar een digitale economie kwamen de Amerikanen als beste uit de strijd. In zijn totaliteit hebben de Verenigde Staten zelfs een ruime voorsprong op de rest van de wereld. De overige top-5 plaatsen zijn bezet door Japan, Duitsland, Frankrijk en Finland. Indonesië scoorde het laagst, gevolgd door Thailand, Slovenië, Venezuela en Zuid-Afrika. China en Rusland eindigden respectievelijk op de 37e en 39e plaats.
"Traditionele maatregelen van productie en uitvoering zijn niet relevant meer", zegt Dr. Howard Rubin, onderzoeker van Meta Group en ontwikkelaar van de global IT-index. "De vaardigheid van informatieverwerking is een betere indicator om technologische vitaliteit in uit te drukken." Volgens Rubin is de cyberatlas het begin van het in kaart brengen van het Internetlandschap. De index bestaat uit gedetailleerde economische profielen van de onderzochte landen, waar de onderzoeker zijn conclusies op kon baseren. Hij hoopt eind dit jaar honderd landen in zijn bestand te hebben.
Meta Group verwacht dat dit systeem door overheden, multinationals en onderwijsinstellingen als doorslaggevend gereedschap zal worden gebruikt. "Iedere dag moeten multinationals strategische beslissingen nemen, gebaseerd op de competitie tussen de verschillende naties", zegt Jim Noble, senior vice-president van Warner Music Group. "Door deze competitie te linken aan de technische potentie van een land, hebben bedrijven hier veel baat bij."
Op welke eindplaats Nederland staat in de totaalscore was niet te achterhalen, omdat Meta Group in Amerika nog niet bereikbaar is.
 
Manuela Fun

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-29T00:00:00.000Z Redactie Computable