Bedrijven willen veel ICT-immigranten halen

Een aantal Nederlandse ICT-bedrijven wil duizenden telecom- en automatiseringsdeskundigen van buiten de EU naar Nederland halen om de tekorten op te vullen. Ze hebben een officieel verzoek ingediend bij de Arbeidsvoorziening.

Minister Vermeend van sociale zaken neigt ernaar aan het verzoek te voldoen, heeft hij donderdag gezegd.
Nederland volgt daarmee een Duitse poging om 20.000 Indiase softwarespecialisten naar Duitsland te halen. Dat is bij de oosterburen echter een fiasco gebleken. Na een maand hadden daar slechts 160 Indiërs interesse getoond. Indiase computerwizards beproeven hun geluk liever in de VS dan in Duitsland. Ten eerste omdat Amerikaanse bedrijven beter betalen en de belasting daar een stuk lager is, ten tweede omdat de Indiërs maar vijf jaar in Duitsland mochten blijven. Wel was er enige belangstelling vanuit een aantal voormalige Oostbloklanden.
Vermeend wilde gisteren niet zeggen om hoeveel bedrijven en hoeveel mensen het precies gaat. Wel zei hij dat ze al van alles hebben geprobeerd om mensen van binnen Nederland en binnen de EU aan te trekken, een voorwaarde voor toestemming om het nog verder weg te gaan zoekn. Als de ICT-bedrijven toestemming krijgen om personeel van buiten de EU te halen, dan verbindt Vermeend daar in elk geval de voorwaarde aan dat ze Nederlanders gaan opleiden om de buitenlanders op termijn te vervangen.
Volgens de Nederlandse federatie van IT-bedrijven zijn er 25.000 mensen nodig, ongeveer fifty-fifty verdeeld over de telecom- en de automatiseringssector.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-30T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.