UMTS-veiling: Het pokerspel is begonnen

De vanmorgen begonnen Umts-veiling had in de eerste ronde één bieder: Libertel. De Vodafone-dochter wil honderd miljoen betalen voor een grote licentie.

Tot ieders verrassing pasten vervolgens de andere vijf bieders: KPN, Telfort, Ben, Versatel en Dutchtone. Volgens financieel directeur Paul Renaud van Dutchtone heeft dit een strategische bedoeling: "Het gaat erom op die manier de prijs omlaag te brengen. Er zijn zes bieders, die om vijf frequenties vechten", licht Renaud toe in de wandelgangen van het Scheveningse Kurhaus. "Daarvan lijkt er eentje niet echt serieus mee te doen". Van de vijf ferquenties zijn twee grote te vergeven met honderd miljoen gulden startprijs en drie kleine frequenties van negentig miljoen gulden per stuk. Renaud, die tijdens de vorige veiling in hetbidteam zat van Dutchtone, doelt hiermee op Versatel, dat zich momenteel alleen met vaste telefonie voor de zakelijke markt bezighoudt. "Versatel zal op een gegeven moment wel uit de veiling stappen, omdat het de middelen niet heeft om een frequentie te kopen. Ook de benodigde verdere investeringen kan Versatel niet dragen. Het pokerspel is nu echt begonnen", concludeert Renaud. Hij verwacht dat het snel zal zijn afgelopen met de veiling, zodra Versatel zich terugtrekt, want dan zijn er evenveel bieders als te vergeven frequenties. Versatel vindt dat ook en poogt het ministerie van Verkeer en Waterstaat te laten stoppen met de veiling. Versatel directeur Mark van der Heijden, ook aanwezig in het Kurhaus: "De veiling verloopt precies zoals we hebben voorspeld. We hebben beroep aangetekend tegen deze procedure, want het wordt wel erg moeilijk om zo een licentie in bezit te krijgen. Het zou niet handig zijn als ze doorgaan, maar we willen partij zijn in mobiel bellen en dat kan niet zonder frequentie". Dat Versatel op deze manier de prijs van de frequenties opdrijft, spreekt hij tegen. "We moeten later nog zakendoen met de andere operators in ons land". Projectleider Umts Marc Gommers van Dutchtone nuanceert: "Deze veiling is schaken op een Europees schaakbord. Achter iedere aanbieder zitten grote nationale telecombedrijven, zoals France Telecom in Dutchtone, British Telecom in Telfort, Deutsche Telekom in Ben en Vodafone in Libertel. KPN heeft het Japanse NTT Docomo en het Amerikaanse Bellsouth als aandeelhouders, en gaat samenwerken met het Hongkongse Hutchinson Whampoa". De laatste trok zich overigens gisteravond terug uit de veiling, net als het Britse NTL, waarin France Telecom deelneemt. Zo te zien haalt de veiling de door minister van Financiën Gerrit Zalm voorgerekende opbrengst van twintig miljard gulden bij lange na niet. Renaud: "Vermoedelijk brengt de veiling de startprijzen op en dat is in totaal 470 miljoen gulden of iets meer." Bovendien onthulde Renaud dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat nog een paar frequenties achter de hand houdt, die aanvankelijk waren bedoeld voor satelliettelefonie. "Deze worden echter pas in 2006 of 2007 geveild", aldus Renaud.
Frits Njio
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.