Web centraal in toekomstige software MS

Microsoft streeft in zijn Microsoft.net strategie af op platform onafhankelijke webtoepassingen op een PC, mobiele telefoon of ander draagbaar apparaat.

Op de Tech Ed conferentie in de Rai geeft Michael Risse, general manager van de Microsoft.net solutions, in zijn toespraak aan dat het bedrijf XML volledig gaat integreren in zijn software. De later dit jaar te verschijnen nieuwe versie van Visual Studio 7.0, waar, om consequent te blijven .net achteraan geplakt is, zet code om in XML-opdrachten. Een bèta-versie is deze maand nog beschikbaar. Een ander hulpmiddel om webapplicaties mee te bouwen laat langer op zich wachten.
Microsoft is bezig een nieuwe programmeertaal te ontwikkelen voor webapplicaties gebaseerd op C en C++, C# genaamd, uit te spreken als C sharp. Het bedrijf introduceert deze taal omdat platform onafhankelijke webapplicaties meer nodig hebben dan XML en SOAP alleen. Aan Microsoft gelieerde bedrijven zijn druk bezig de programmeertaal te testen. Daarnaast heeft Microsoft kort geleden de taal ter accreditatie voorgelegd aan de Ecma (European Computer Manufacturers Association) en is van plan om daarna ISO-certificering (International Standards Organisation) voor de taal aan te vragen.
Wat wil Microsoft met deze taal? Om C# applicaties te laten draaien is een machine nodig om programmacode in runtime uit te kunnen voeren. De virtuele machine in Java door Sun ontwikkeld zorgt er al jaren voor dat Java-applicaties in iedere browser kunnen functioneren. Beide bedrijven vechten al enige jaren over de licentierechten op Java. Blijkbaar kiest Microsoft er met de aankondiging van C# voor om een eigen taal te lanceren met precies dezelfde functionaliteit. Ook al moet het grote bestand van Microsoft-programmeurs nog één tot twee jaar wachten voordat ze daadwerkelijk aan de slag kunnen.
Microsoft gebruikt voor elke versie van Whistler, de nieuwste telg uit de Windows-familie, dezelfde NT-kernel. Alle smaken van het besturingssystemen gebruiken dezelfde 32-bits kern of het nu gaat om Windows 2000 Datacenter bedoeld voor grote serverparken, of om Windows CE dat draait op allerlei draagbare toepassingen. Verder kondigde Risse aan dat het bedrijf het besturingssysteem 64-bits gaat maken. SSL-encryptie bijvoorbeeld, gebruikt voor versleuteling van e-mails of Internettansacties, vraagt veel processorkracht en zou dit goed kunnen gebruiken. Samen met de nieuwe Itanium-chip van Intel zet Microsoft nog steeds in op krachtige PC-systemen.
Internet gaat in toenemende mate de programmeursgemeenschap bedienen met standaardoplossingen en diensten. Tegen betaling kunnen ontwikkelaars klip en klare componenten afnemen en deze vervolgens integreren in hun applicaties. Naast de bestaande informatievoorziening die de website MDSN nu al levert zet Microsoft daarmee wat betreft distributie van zijn producten ook in op Internet.
 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.