Indiase IT'ers over werken in Nederland

De ict-branche zou het gebrek aan werkkrachten moeten opvangen door inhuur uit het buitenland. Twee in Nederland werkzame Indiase IT'ers geven hun visie.

Minister Willem Vermeend van Sociale Zaken wil dat de ict-branche de tienduizenden werkkrachten die zij tekort stelt te komen, inhuurt uit het buitenland. Tegelijkertijd moet de branche Nederlanders opleiden, die de buitenlanders na hooguit twee jaar vervangen. India wordt veel genoemd als bron van IT'ers. De Indiërs Ashish Dharap en Tushar Vora van Origin India zijn nu op projectbasis in Nederland.
Dharap onderhoudt sinds anderhalf jaar vanuit Eindhoven het contact tussen het software-engineering-centrum in India en de Nederlandse organisatie. Met hem kwam zijn familie naar Nederland. Het bevalt hen hier uitstekend. "In principe; we zijn hier voor twee jaar, maar ik blijf daarna wel langer. Mijn familie vindt het prettig." Vora leidt in Almelo een groot technische automatiseringsproject. Over enkele maanden is dat afgerond en verwacht hij, na in totaal drie jaar, terug te gaan naar India.
Wat vinden zij van Vermeends plan om Indiërs voor maximaal twee jaar naar Nederland te halen? Vora: "Hierheen komen voor zo'n korte periode is een unieke ervaring. Daar zou ik juist voor kiezen. Het is hier ook erg plezierig, en het is een prachtkans om andere culturen te doorgronden. Voor de opdracht die ik hier uitvoer, overleg ik eens per twee maanden met eindgebruikers in Nederland, de VS Duitsland en Japan. Ik vind het niet erg om van huis weg te zijn." Dharap: "Soms is het zelfs beter om werknemers voor kortere perioden hierheen te halen. Voor ons is het geen probleem om voor opdrachten van drie of zes maanden naar het buitenland te gaan."
Vora: "Werken op project-basis bij een groot bedrijf is veiliger voor IT'ers zoals ik, dan beginnen bij een klein, onbekend IT-bedrijfje. De zekerheid die dat biedt, stelt niet veel voor." Dharap: "Wanneer Origin India IT'ers hierheen haalt, gaat het niet om 'body shopping' - het inhuren van werkkrachten op basis van een cv-tje. Het bedrijf heeft IT'ers nodig die hieronsite projecten begeleiden en implementeren. Software ontwikkelen en testen gebeurtoffshore. Dat bedrijfsmodel komt op mij ook het verstandigst over. Stel dat je hier 25 tot veertig Indiase gezichten erbij krijgt; dat is toch ook een extra dimensie voor het management."
Vora: "Nederland is in India niet erg bekend. Ik denk dat bedrijven er verstandig aan doen om reclame te maken voor enkele grote projecten." Dharap: "Volgens mij gaan bedrijven er steeds meer toe over om software-ontwikkeling naar het buitenland te verplaatsen. De kosten om werknemers hierheen te halen zijn natuurlijk erg hoog. De grootste groei zit volgens mij in hetoffshore plaatsen van werk, niet in het verhuizen van werkkrachten naar Nederland, Duitsland of welk land dan ook."
Welke goede raad nemen ze mee naar India voor hun collega's daar? Vora: "Ik zou ze aanraden te werken aan een project, bij een bekend bedrijf zoals Origin. Je leert in het buitenland de software kennen waarmee je, terug in India, veel werkt." Dharap: "Ik raad ze aan met zo'n karwei hun visie te verbreden. Cultureel krijg je er namelijk veel voor terug."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.