Namespace moet domeinnamen gratis teruggeven

De omstreden Internetdomeinhandelaar Namespace is door de rechter veroordeeld tot het (gratis) teruggeven van 300 geclaimde domeinnamen aan 159 partijen.

Ook moet Namespace het gebruik en registratie van de namen voortaan achterwege laten van de rechtbank. De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) had afgelopen vrijdag het bedrijf al het gebruik van 17.000 domeinnamen ontzegd, nadat het had nagelaten 513.000 gulden abonnementskosten te betalen.
Wel blijft Namespace via zijn vehikel SIB als houder van deze domeinnamen, omdat vele van deze nog onder de rechter zijn. En Namespace dreigt nog eens 27.000 geclaimde domeinnamen te verliezen, als het niet binnen 30 dagen 1,4 miljoen gulden overmaakt aan het SIDN.
Merkenbureaus overwegen nu een aparte stichting in het leven te roepen om dergelijk misbruik voortaan tegen te gaan. Overigens spreek Namespace-directeur Gijs Graafland niet van misbruik. "Zolang de overheid niets regelt op dit vlak, en het terrein door vaak ondeskundige rechters laat afbakenen, is het een kwestie van wie het eerst komt, eerst maalt. Wij kapen niks, we zijn gewoon sneller dan anderen. Het wordt tijd dat de politiek zich eens hiermee gaat bemoeien."
Namespace claimde en registreerde domeinnamen van bekende Nederlanders en artikelen, zoals www.louisvangaal.nl en www.ahbonuskaart.nl. De rechtmatige eigenaren kunnen vervolgens voor gemiddeld 8000 tot 10.000 gulden hun domeinnaam weer terugkopen.
 
Frits Njio
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-13T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.