Gemakzucht management oorzaak IT-problemen

Falende computersystemen ligt niet alleen aan technologie. Mismanagement en de afhankelijkheid van ingehuurde ICT'ers zijn vaak funester.

Dat blijkt bijvoorbeeld bij de TU Delft. Bij de universiteit liep vorig jaar een project om systemen van Baan Finance en Peoplesoft in te voeren. Nog steeds draaien ze niet vlekkeloos. Op administratief gebied werkte de TU eerst met een eenvoudig Amerikaans boekhoudkundig pakket. Dat bleek niet millenniumbestendig. In allerijl besloot het management de veel complexere systemen van Baan en Peoplesoft in te voeren. Daarbij riep het de hulp in van CSC voor de Baan- en Cap Gemini voor de Peoplesoft-implementatie.
De Delftse universiteit verkeerde op dat moment echter volop in een reorganisatie. "Dat vormde een onzekere factor, net als het onderschatten van de complexheid van de systemen", zegt Ronald van der Steen, EDP-auditor van de TU. "Daarnaast bleken de ingehuurde ICT'ers onze organisatie niet altijd even goed te kennen, waardoor ze bepaalde aspecten soms te licht opvatten."
Niet de onvolwassenheid van de branche, maar de gemakzucht van het management veroorzaakt problemen, vindt Van der Steen. "Het denkt vaak dat een complex systeem zonder haalbaarheidsonderzoek is in te voeren. De beslissing om Peoplesoft aan te schaffen is bij ons bijvoorbeeld te snel genomen. Na één presentatie riep het management al dat het systeem het Walhalla voor personeelszaken is." Van der Steen plaatst eveneens vraagtekens bij de keuze voor Baan. "Dat besluit is vooral op financiële gronden genomen. Of het organisatorisch goed uitpakt, is niet in kaart gebracht."
 
TU Delft staat niet alleen in haar automatiseringsproblemen. Zo wees de keukendivisie van Atag vorige week naar het nieuwe Oracle-systeem als verklaring voor haar surséance. De implementatie zou zijn mislukt, omdat ICT'ers van IBM niet wisten hoe ze het systeem moesten aanpassen aan een lopende reorganisatie. De kosten verdubbelden daardoor van 25 miljoen tot 50 miljoen gulden. Oracle herkent zich overigens niet in dit verhaal.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-14T00:00:00.000Z redactie Computable