Bedrijven verhogen ICT-salaris met 6 procent

HAARLEM _ Volgens Berenschot ICT Management zijn de salarissen van ICT'ers het afgelopen jaar met 6,6 procent gestegen. Eerder kwam De Breed & Partners uit op 12 procent.

Het inkomen van ICT'ers over het afgelopen jaar ligt volgens Berenschot ICT Management gemiddeld op 83.000 gulden. Dat is 6,6 procent meer dan over 1998-1999. Met 10 procent zien leidinggevenden hun salaris het snelst stijgen. De groei van het inkomen van systeemanalisten zit met 6 procent onder het branchegemiddelde. De salarissen van specialisten en programmeurs blijven ongeveer gelijk wanneer rekening wordt gehouden met de leeftijden, zo stelt analist bij Berenschot Willem Pelger.
Aan het onderzoek deden dit jaar 74 bedrijven mee, waar in totaal 7922 ICT'ers in dienst zijn. De gemiddelde leeftijd van de ICT'ers bij de onderzochte bedrijven is 36,8 jaar. De enquête is gebaseerd op gegevens van automatiseringspersoneel in centra voor administratieve automatisering bij bedrijven en instellingen en van personeel van ICT-dienstverleners, zoals softwarehuizen en computerleveranciers.
Het adviesbureau treft opvallende verschillen aan in de salarissen van vergelijkbare functies tussen de verschillende branches. Zo blijken ICT'ers die werken voor banken en verzekeraars met een salaris van ongeveer 100.000 gulden per jaar aanzienlijk meer betaald te krijgen dan collega's bij andere bedrijven. Automatiseerders die werkzaam zijn bij computerdiensten, moeten genoegen nemen met een salaris dat zo'n 62.000 gulden bedraagt.
Pelger verklaart dit salarisverschil met de doorgaans wat hogere leeftijd van de ICT'er die werkt voor een bank of een verzekeraar. "Daar zitten bovendien ook veel ICT'ers op een sleutelfunctie in vaste dienst." Bij computerdiensten werken weer veel operators en programmeurs; functies die een lagere honorering kennen.
Al wijken de cijfers af, de salarisenquête van Berenschot geeft hetzelfde beeld als het beloningsonderzoek van De Breed & Partners, dat twee weken geleden verscheen. Het onderzoek van Berenschot meet in tegenstelling tot De Breed niet de salarissen van individuele ICT'ers, maar kijkt naar de waardering van functies door de grotere bedrijven in Nederland. Uit beide onderzoeken blijkt dat de toename van de lonen van ICT-ers wederom sterker is dan bij andere functies. De Breed ziet het gemiddelde van de ICT-beloningen stijgen van ruim 92.000 naar ruim 103.000 gulden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-14T00:00:00.000Z redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.