KPN en ABN Amro openen online geldkanaal

KPN en ABN Amro hebben de handen ineengeslagen bij de oprichting van Moneyplanet. Dit moet Dé Bank en Dé Internet-provider op de Europese kaart zetten.

In deze joint venture zullen beide voor 50 procent deelnemen. In de eerste fase zal het online geldkanaal operationeel worden in Nederland, België en Duitsland. Zakenbank JP Morgan schat deze markt op negentien miljard euro. De overige Europese landen, waar de joint venture actief zal worden, zijn goed voor zo'n 65 miljard euro.
De eerste twee jaar zal in totaal 150 tot tweehonderd miljoen euro worden geïnvesteerd in ditpersonal finance-kanaal, dat onderdeel gaat uitmaken van de huidige portalen Planet Internet en Het Net. KPN bestuurslid Joop Drechsel: "Hiervan zal ongeveer eenderde opgaan aan de bouw van de site en tweederde aan marketing en organisatie."
Moneyplanet zal een zelfstandige BV worden met een onafhankelijke directie, afkomstig uit KPN en ABN Amro. Drechsel: "Wellicht zal Moneyplanet over twee jaar naar de beurs gaan, maar het staat ook open voor andere grote partijen". Moneyplanet streeft ernaar om binnen vier jaar een miljoen klanten aan zich te binden. "En dat is niet zo moeilijk", schat KPN ceo Paul Smits in, "want we hebben momenteel 1,5 miljoen Internet-abonnees op onze sites, en er komen wekelijks circa 25 duizend abonnees bij."
Voor ABN Amro betekent dit een nieuw detailhandels-initiatief. Ceo Rijkman Groenink zei: "Dit is voor ons een belangrijke stap om ons Europese klantenbestand uit te breiden." Voor KPN betekent deze stap een dankbare invulling van de broodnodige content op de sites. KPN-bestuurder Drechsel: "Voor ons portaal Planet Travel hebben we inmiddels een deal gesloten met Travel Unie en op het gebied van entertainment en games hebben we allianties met Endemol, 3rd Elevation, SBS en Disney".
Ook zijn er ambities voor een Musicplanet, maar dat is nog niet rond. KPN zag vorig jaar met lede ogen aan, dat pretfabriek Endemol voor zijn neus door het Spaanse Telefonica werd weggekaapt. Moneyplanet zal wellicht ook geschikt worden gemaakt voor mobiel gebruik via i-mode, het systeem van KPN Mobile-partner NTT Docomo. Het bedrijf heeft momenteel negen miljoen abonnees voor mobiele verbindingen in Nederland, België en Duitsland en negen miljoen klanten voor vaste verbindingen in Nederland. "En niet voor WAP, want dat is slechts een tussenstap", besluit KPN-bestuurder Drechsel.

Frits Njio
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.