Canal+ verhevigt kruistocht tegen Cablecrypt

Canal+ voert de druk op bij uitgeverijen om verwijzingen naar websites over Cablecrypt te wissen. VNU ontving een aanmaning om de discussie te modereren.

In het consumententijdschrift Computer Idee heeft een artikel gestaan waarin wordt uitgelegd hoe iemand met een televisie-kaart in de PC en het (illegale) programma Cablecrypt de codes kan kraken van betaalzender Canal+. In een vonnis heeft de rechter in Haarlem 14 juli bepaald dat alle gewraakte nummers van Computer Idee uit de winkel moet verdwijnen. Hetgeen is geschied.
Ook verwijzingen naar dit artikel op de website van vnunet.nl, waar computeridee.nl een onderdeel van is, zijn op last van de rechter weggehaald.
De betaaltelevisiezender heeft ook bij uitgeverij IDG (die Webwereld exploiteert) erop aangedrongen elke verwijzing naar Cablecrypt van de site te verwijderen. Inmiddels wemelt het op Internet van de verwijzingen naar decodeerprogramma's en het gewraakte artikel uit Computer Idee. Ook de landelijke dagbladen pakken deze kwestie op.
Woensdagmorgen kreeg de VNU een brief van de advocaat van Canal+ met de mededeling dat in het forum van Computer Idee op de vnunet.nl-site een discussie wordt gevoerd onder het kopje 'Aanzetten tot strafbaar feit?' over deze kwestie. De eis is deze discussie in zijn geheel te verwijderen.
Het forum wordt niet gemodereerd en de discussie is door bezoekers van de website in het leven geroepen. Het gaat de redactie te ver de bezoekers geheel monddood te maken. Hierin vindt zij journalisten-vakorganisatie NVJ aan haar zijde. Secretaris Elly Speet: "Je kunt mensen niet verbieden te reageren op kwesties. Als je hierop klakkeloos ingaat, is het eind zoek. Aan de andere kant blijft een hoofdredacteur bijvoorbeeld wel verantwoordelijk voor de ingezonden-brieven rubriek in een krant. Dat weegt hier ook mee. Internet is zo nieuw nog allemaal, dat we erg benieuwd zijn naar een mogelijke uitspraak van de rechter over deze kwestie, als het zo ver komt."
Jurisprudentie wil dat indien iemand erop wordt gewezen dat onrechtmatige inhoud op diens website is te vinden, deze daarvoor aansprakelijk kan zijn.
Op 28 juli doet de rechter uitspraak in het kort geding dat Canal+ tegen de uitgever heeft aangespannen. VNU heeft al hoger beroep aangekondigd tegen de beslissing van 14 juli om het blad uit de handel te laten nemen.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-19T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.