KPN overweegt elektronisch betalingssysteem

KPN Telecom overweegt een online e-betalingssysteem op te zetten dat creditcards overbodig maakt. Het bedrag wordt dan op de telefoonrekening bijgeschreven.

Dit is mogelijk doordat een voorstel voor een nieuwe financiële regelgeving van de Europese Commissie vorige maand door de Europese Unie werd goedgekeurd. DeE-money Directive heeft de definitie van het woord 'banken' aangepast door 'elektronisch-geld'-instellingen hieraan toe te voegen.
"Wij denken inderdaad na over de invoering van e-betalingen", zegt Michel Hueber, persvoorlichter van KPN Telecom. "Vorige week zijn we een joint venture aangegaan met ABN Amro om gezamenlijk financiële diensten via Internet aan te bieden. Deze overeenkomst, genaamd Money Planet, fungeert als een reguliere bank en biedt daarnaast nog een aantal extra diensten en producten aan. Daarnaast kijken we of we ook op andere gebieden samen kunnen werken." Deutsche Telecom heeft vergelijkbare plannen.
"De samenwerking met ABN Amro houdt niet op bij Money Planet", voegt Paul Smits, voorzitter van de Raad van Bestuur van KPN hieraan toe. "Samen zien wij een aantal projecten waarbij wij onze krachten zouden kunnen bundelen: het invoeren van een universeel rekening- en mobiel nummer, het ontwikkelen van oplossingen voor e-betalingen en het combineren van nota-activiteiten."
KPN heeft reeds Internet-portals in Nederland (Planet Internet en Het Net) en België, en mobiele portals in Nederland (M-info) en Duitsland. Vanaf begin 2000 wordt de eerste versie van Money Planet aan de portals toegevoegd. In een later stadium zal deze dienst ook in andere Europese landen beschikbaar komen.
Veel Europese telecom-bedrijven hebben interesse getoond vanwege de aantrekkelijke commissies die creditcard-bedrijven ontvangen van e-handelaren. "De meeste hebben het voorstel aandachtig gevolgd tot het door het parlement was. Ik zou erg raar opkijken als ze hier niet in meegaan", zegt een woordvoerder van de Europese Commissie.
Volgens Chris Leather van Global Mobile Commerce Forum, kunnen telecombedrijven het huidige model voor online-betalingen compleet op zijn kop zetten. "De productkosten worden gewoon opgeteld bij je telefoonkosten. De aankoop van dit product verschijnt dus gewoon op je telefoonrekening en niet op je creditcard-afschrift."
Ook Visa, Mastercard en Amex hebben via de nieuwe regelgeving het recht verworven zelf financiële diensten online aan te bieden. Ze zijn er echter van overtuigd dat toekomstige ontwikkelingen wat betreft elektronische betalingen op bankrekeningen gebaseerd zullen blijven.
Naar verwachting zullen KPN en Deutsche Telecom binnen enkele maanden uitsluitsel geven over hun plannen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-27T00:00:00.000Z Manuela Fun
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.