Cable & Wireless verovert Nederlands terrein

Cable & Wireless heeft de Nederlandse organisatie vrijwel op poten. Na de overname van Racal Datacom zijn Impact en webhosting-huis Wide-XS gekocht.

Het Britse telecombedrijf zoekt nog naar een geschikte Internet-aanbieder. "Wij willen in Nederland de beschikking hebben over een Internet-ingang, diensten en oplossingen op het gebied van netwerken en Internet, en voldoende ondersteunend personeel", zegt Brett Wilde, manager Noord-Europa van C&W. De overname van Impact en Wide-XS dekt de twee laatste terreinen af. De acquisities passen in het ambitieuze programma om C&W om te toveren van een verouderde telecommunicatie- en netwerkonderneming in een moderne IP-onderneming. Het bedrijf kocht dit jaar al voor een paar miljard gulden zo'n tien Europese Internet-dienstenaanbieders, een webontwerp-platform, een aanbieder van domeinregistraties en enkele netwerkintegrators, waaronder Racal Datacom uit Delft. Bovendien investeert het miljarden in de ontwikkeling van een wereldwijd IP- en datanetwerk in Europa.
Netwerkintegrator Impact, opgericht in 1984, bouwt en onderhoudt communicatie-infrastructuren. Er werken dertig mensen. Volgens directeur Jan Verberne neemt C&W Impact over vanwege de netwerkactiviteiten gericht op IP-toepassingen. "C&W zocht naar ons, maar wij niet naar hen. Toch biedt de overname ons de kans om onze klanten ook internationaal te ondersteunen. Ons blikveld is niet meer alleen op de Benelux gericht, omdat klanten willen dat wij hun buitenlandse vestigingen ook Internet-toegang bieden", aldus Verberne.
Wide-XS beschikt over een Internet-datacenter van 200 vierkante meter, waar klanten servercapaciteit kunnen huren en Internet-activiteiten kunnen laten uitvoeren. Directeur Rens Meijer noemt twee redenen waarom C&W zijn oog op Wide-XS heeft laten vallen. "We groeien sterk met onze webhosting-dienstverlening en we beschikken over een volledig geautomatiseerd systeem voor orderafhandeling." Meijer wil over dat systeem verder weinig kwijt, maar het is een toepassing die grotendeels door eigen mensen in de programmataal Perl is geschreven. Bij Wide-XS werken vijftien mensen.
Meijer doet geheimzinnig over omzetcijfers. Volgens C&W-manager Wilde hebben de twee aankopen een gezamenlijke omzet van 40 miljoen gulden. Impact zegt een omzet te hebben van tien- tot vijftien miljoen gulden, wat betekent dat Wide-XS 25- tot 30 miljoen gulden omzet.
C&W maakte begin van deze maand bekend dat het een belang van 6,5 procent neemt in Internet-investeerder Gorillapark. Het betaalt hiervoor twintig miljoen dollar. Volgens Brett Wilde wil C&W op deze manier op de hoogte blijven van nieuwe Internet-ideeën en -technologieën. "Daarnaast is het voor ons een mogelijkheid om in contact te komen met potentiële overnamekandidaten."
Gorillapark begeleidt Internet-bedrijven naar de beurs en biedt startende dotcom-ondernemers onderdak en faciliteiten, in ruil voor een aandelenbelang. De durfkapitalist heeft kantoren in Amsterdam, Londen, München en San Francisco.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.