Drie miljoen leerlingen op Kennisnet

Het nationale breedbandig PC-netwerk, bekend als Kennisnet, sluit de komende twee jaar zo'n drie miljoen leerlingen op Internet aan.

Dit najaar begint nl.tree, het consortium van negen Nederlandse kabelbedrijven met de aansluiting van alle instellingen voor basis-, voortgezet, beroeps- en volwassenen-onderwijs. Nl.tree-directeur Erik Zegwaart maakt zich in Den Haag op voor de aanleg. "Het wordt twee jaar lang een ongelofelijk gekkenhuis om alles op tijd klaar te krijgen." Alle scholen moeten over twee jaar op Kennisnet zijn aangesloten.
Dankzij Kennisnet hoeven "scholen minder na te denken over alle techniek die erbij komt kijken", aldus Zegwaart. De kabelaars staan garant voor de beschikbaarheid en de kwaliteit van het netwerk. Via de kabel krijgen alle scholen een uniforme aansluiting. Daarmee bedoelt Zegwaart niet alleen de kabel, maar ook het protocol voor dataverkeer, adressering, bandbreedte en diensten.
Hoewel nl.tree zich niet gaat bemoeien met de inhoud van het netwerk, zullen leerlingen via Kennisnet niet direct op Internet komen. "De anarchie van Internet wordt niet rechtstreeks aan scholen doorgegeven." Zegwaart wil de kritiek pareren van systeembeheerders op scholen die reeds beschikken over een computernetwerk en een Internet-aansluiting als zou Kennisnet censurerend optreden. Strenge toegangsbeperkingen waren in eerste instantie de wens van de opdrachtgever, de overheid. Pragmatisch is dat niet, vindt Zegwaart. "Op verzoek van scholen zullen we bepaalde gebieden op Internet afsluiten, maar dat gaan we niemand opleggen." De discussie hierover is nog niet voorbij. "Mogelijk leggen we de verantwoordelijkheid hiervoor gewoon bij de school."
Een ander bezwaar is de mogelijkheid dat bedrijven Kennisnet gaan gebruiken voor reclame en andere commerciële doeleinden. Een zijdelingse opmerking hierover van onderwijsminister Loek Hermans mondde uit in een discussie tussen hem en de Tweede Kamer over het vrijwaren van de kinderen van reclame. Zegwaart verwacht niet dat reclame op Kennisnet oncontroleerbaar is.
Belangrijker lijkt hem dat een bedrijf andere belangen kan hebben om aan Kennisnet mee te doen, zoals voor praktijktesten van nieuwe hardware, het ontwikkelen van software en communicatiediensten. Een bedrijf kan veel opsteken over online leren, een volgens Zegwaart belangrijke trend.
Aan het onderwijsnetwerk kunnen bedrijven veel verdienen, voorspelt de nl.tree-directeur. Via het netwerk kan een school veel taken uitbesteden die niet tot de kerntaken van het onderwijs behoren: lesprogramma's maken, inkoop van leermiddelen en schoolvoorzieningen, systeembeheer, leerlingen- en salarisadministratie.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.