'Invensys kan Baan niet herstarten'

Invensys krijgt weinig profijt met de inlijving van Baan volgens Forrester. Baaninvestors benut deze visie om zijn weerzin tegen de overname kracht bij te zetten.

Op het eerste gezicht lijkt het erop dat Invensys een goede entree heeft in de snelbewegende markt voor elektronische handel met Baans crm- en scm-programmatuur. Maar Baans verouderde software, verontruste klanten en twijfelachtige marktreputatie maken de zaak moeilijk, aldus het rapport van onderzoeksbureau Forrester, dat eind mei verscheen.
Forrester denkt dat Baan zijn positie snel verliest in de erp-markt. De aandacht van Invensys werd vermoedelijk getrokken door Baan's riante omzet uit onderhoudscontracten: 400 miljoen dollar in 1998. Maar samen met nieuwe licentie-inkomsten van 336 miljoen dollar zal deze bron snel opdrogen. Vooral als angstige klanten vrezen voor overname door eene-business starter.
Verder zal Baans dochter Aurum op het gebied van crm niet marktleiders Siebel, Sap en Oracle kunnen verslaan, meent Forrester.
Volgens Forrester kan Invensys wat snel geld verdienen door Aurum te verkopen, maar zal moeilijk hiervoor een koper kunnen vinden, denkt de onderzoeker. Baan kan niet langer leunen op zijn voornaamste klant vliegtuigbouwer Boeing in zijn verkoop van scm-software. Deze systemen kunnen niet zonder erp draaien en met integratiekosten van 8 miljoen dollar in het eerste jaar, hebben klanten liever versies van Oracle of Sap. Tenslotte geeft Forrester de genadeslag aan het adres van Baan: 'Met een dergelijke rumoerige reputatie zullen weinig klanten zich hieraan willen verbinden.'
Forrester wil echter niets te maken hebben met de stichting Baaninvestors, die het rapport hebben opgedoken. Vrijdag maken stichtingswoordvoerder Ernst Sonneveldt en topmensen van het Deense Memobase plannen bekend om een nieuw bedrijf te starten met Baan-klanten en aandeelhouders om zo wat meer dan 2,85 euro per aandeel van hun onfortuinlijke belegging terug te zien. Invensys nam Baan over voor 267 miljoen euro, ofwel 2,85 per Baandeel.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-24T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.