Telematica Instituut verzelfstandigt bpr-tak

Bizzdesign is vorige week officieel los komen te staan van het Telematica Instituut. De onderneming legt zich toe op het herontwerpen van bedrijfsprocessen.

Met het product Testbed Studio kunnen instellingen hun bedrijfsprocessen in kaart brengen en bewerken. Het systeem is in staat om kwantitatieve criteria als doorlooptijd en bezettingsgraad en kwalitatieve aspecten als commercieel belang en organisatorische input binnen een bedrijfsproces in kaart te brengen. Het kan processen grafisch visualiseren door de informatie te publiceren in een intranet. Daarnaast kan de systeemanalist bij het ontwikkelen van software automatisch UML-code (Unified Modeling Language) specificeren op basis van het in het systeem uitgewerkte proces. De specificaties is automatisch analyseerbaar op fouten in de bedrijfslogica. Informatie is doorsluisbaar naar WFM-systemen (werkstroombeheer) op basis van de WFM coalition-standaard.
De ontwerpmethodieken en de software zijn ontwikkeld door het Telematica Instituut in samenwerking met klanten als ING Groep, ABP en de Belastingdienst. Ook IBM heeft aan de wieg van de software gestaan. Licenties voor Testbed Studio zijn per werkstation aan te schaffen. Bizzdesign (http://www.bizzdesign.nl) gaat de software samen met het Telematica Instituut en klanten verder ontwikkelen. Het bedrijf richt zich nu met name op de sector financiële dienstverlening. Aangezien de onderneming nu drie medewerkers heeft, is het van plan zich te concentreren op kennisoverdracht via een gericht trainingstraject. Het advieswerk zal beperkt blijven, al kan daar verandering inkomen als het aantal werknemers groeit. Het bedrijf hoopt eind volgend jaar minstens in omvang verdubbeld te zijn.
Directeur Henry Franken verwacht vooral opdrachten te verwerven bij financiële dienstverleners die de mogelijkheden voor elektronische handel willen onderzoeken. "Er bestaan wel hulpmiddelen voor het (her)ontwerpen van bedrijfsprocessen, maar die zijn vaak louter eenfront-endvan bedrijfsspecifieke ontwikkelsystemen. Ook handwerk in Office-applicaties levert niet de methodiek, die wel in ons systeem gebakken zit. In Testbed Studio is de betekenis van een bedrijfsproces uit te werken en te gebruiken in analyse en generatie. Het is daarmee meer dan de tekeningen zoals je die in veel andere systemen wel ziet."
In een vorig jaar doorComputableuitgevoerd onderzoek naar het gebruik van hulpmiddelen bij het ontwerpen en aanpassen van bedrijfsprocessen kwam naar voren dat maar weinig van de Nederlandse top-200 bedrijven gebruik maken van hulpmiddelen voor het inrichten van bedrijfsprocessen. SDW is veruit het populairst (34 procent), op de voet gevolgd door Visio (16 procent) en Flowcharter (15 procent). De meerderheid gebruikt Word (35 procent), Excel (11 procent), Powerpoint (7 procent) of Wordperfect (6 procent). Verder blijft de vraag naar de hulpmiddelen voor het inrichten van bedrijfsprocessen sterk achter bij het aanbod aan applicaties.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-28T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.