Freelancers krijgen werk op presenteerblad

Sinds vorige heeft Nederland twee nieuwe websites die diensten bieden aan ICT-personeel: Flexplaza en IT-Contracts.

De websites bieden de naar schatting elfduizend zelfstandige automatiseerders in Nederland uiteenlopende diensten: van verzekering tot opdrachtgevers. Op nog geen steenworp afstand van het kantoor van World Online in Rotterdam werkt sinds januari dit jaar directeur Frank Schouten aan Flexplaza. Nu, acht maanden later is deze portal klaar.
Opdrachtgevers kunnen er hun IT-klussen aanbieden. Freelancende automatiseerders kunnen daarop reageren en hun eigen diensten presenteren. Ook kunnen zij via deze site bijvoorbeeld hun verzekering regelen en een auto leasen. Afgelopen vrijdag ging de site de lucht in.
Schouten bedong korting bij partijen als Europeesche Verzekeringen, Goudse Verzekeringen, Avero en AIG Europe. Samen met verzekeraars AIG en Fundum biedt hij bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Uit deze hoek vond hij ook financiële steun voor het verwezenlijken van zijn site. Hij onderhandelt daarnaast nog met autolease-maatschappij Interlease over gunstiger voorwaarden.
Belangrijkste is volgens Schouten dat een zelfstandige ICT'er via Flexplaza aan een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan komen; hij sloot hier als eerste in Nederland een overeenkomst voor met verzekeraar AIG. Freelancers kunnen zich met deze verzekering indekken tegen schadeclaims van opdrachtgevers bij het optreden van fouten in de geleverde programmatuur of dienst. Het maximaal verzekerde schadebedrag is 2,5 miljoen; daar tegenover staat een premie van tweeduizend gulden per jaar. Inkomsten vergaart Schouten uit de marges van de diensten, het plaatsen van opdrachten en advertenties.
Voor Flexplaza inventariseerde Schouten de wensen en de nukken van enkele honderden freelancende automatiseerders. Zo'n marktonderzoek ontbreekt bij de nieuwe site van Ron Looijen, zelf een freelancende ICT'er. Het door hem en zijn partner net opgezette IT-Contracts, opdrachtbemiddeling tussen freelancende automatiseerders en opdrachtgevers, is ontstaan uit eigen behoefte en na gesprekken met vrienden en opdrachtbemiddelaars. "Natuurlijk zijn er meer die dit doen. Alleen niet op dit professionele niveau", zegt Looijen.
Anders dan bij Flexplaza zijn het hier de detacheringbureaus die moeten betalen voor het plaatsen van opdrachten. In tegenstelling tot Flexplaza zit er geen externe financier achter IT-Contracts. Alles wordt voorlopig uit eigen zak betaald. "Ik heb lang gespaard. En ik freelance nog steeds."
De grote aantrekkingskracht van de site is volgens Looijen de absolute eenvoud. Ook snelheid telt: een ICT'er wil volgens hem niet afgeleid worden bij het zoeken naar nieuwe opdrachtgevers, maar meteen via enkele trefwoorden bij het juiste antwoord terechtkomen. Hij stelt zich heel nuchter op tegen de dreigende concurrentie, van onder meer Flexplaza. "Een mooie site is dat wel. Maar er is op deze markt plaats voor meer dan één."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-01T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.