Erp-specialist SSA op bescheiden voet verder

SSA, leverancier van software voor bedrijfsautomatisering (erp), maakt een doorstart onder de naam SSA Global Technologies.

SSA nieuwe stijl gaat zich toeleggen op het overhevelen van klanten naar elektronische handel. Vorig jaar boekte SSA een omzet van 316 miljoen dollar en een verlies van 90 miljoen dollar. Begin dit jaar was het bedrijf failliet, maar eind juli schoten investeerders Gore Technologies en Cerburus Equity de 20-jaar oude erp-leverancier te hulp. Zij zijn nu respectievelijk voor 20 en 60 procent eigenaar van het bedrijf. De overige 20 procent is in het bezit van het vorige management.
Victor Shepherd is de nieuweceo van SSA Global Technologies. Hij wil bescheiden van start gaan. "Een paar jaar geleden boekte het bedrijf nog een omzet van 500 miljoen dollar. Voor dit jaar is de prognose een omzet van 200 miljoen dollar en tien procent winst."
De slechte resultaten van SSA zijn vooral toe te schrijven aan de problemen met het vlaggeschip van het bedrijf, het erp-pakket Bpcs. Een ex-werknemer van SSA geeft toe dat het intern bekend was dat het product in de praktijk kuren bleef vertonen. Om het pakket in de lucht te houden was permanent ondersteuning nodig.
Shepherd reageert korzelig op de stelling dat de slechte kwaliteit van Bpcs tot de rode cijfers van de afgelopen jaren leidde. "Over het verleden wil ik niet te veel praten. Belangrijker is dat de nieuwe versie 6 van Bpcs maar liefst op 600 punten is verbeterd."
Een opmerkelijke koerswijziging van de erp-leverancier is het ontwikkelen van een Bpcs-uitvoering voor Microsofts Windows NT. Die software moet voor het einde van dit jaar verschijnen. SSA was voorheen altijd gericht op het AS/400-platform van IBM. Op die systemen heeft de erp-leverancier in Nederland klanten als Johma en Van Leer.
Shepherd geeft toe dat het voortbestaan van SSA te danken is aan de bestaande klanten (6500 wereldwijd) die het bedrijf ondanks de problemen trouw bleven. Die trouw is voor een deel uit nood geboren. Shepherd: "Een bedrijf dat voor een bepaald erp-pakket kiest, bindt zich in principe voor jaren. Niet alleen is de aanschaf duur, ook het implementeren is ingewikkeld."
Volgens Shepherd zijn er van de 6500 klanten maar twee naar een andere leverancier gegaan. Hij beseft echter maar al te goed, dat SSA nu iets moet laten zien. "Wij zullen die trouw belonen door klanten beter te helpen dan in het verleden. Daarvoor hebben we onder andere een modelleerhulpmiddel gebouwd waarmee klanten hunlegacy-systemen geschikt kunnen maken voor e-handel."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-29T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.