Extra ICT-uitgaven in begroting 2001

Het kabinet geeft volgend jaar ruim 2,5 miljard gulden extra uit voor onderwijs, scholing, kennis en innovatie.

Dit staat in de nota 'De kenniseconomie in zicht', die het kabinet tegelijk met de Miljoenennota naar de Tweede Kamer heeft gezonden. Hierin wordt een invulling gegeven aan de afspraken die tijdens de bijzondere Europese Raad in Lissabon van 23 en 24 maart zijn gemaakt.
De gunstige economie biedt de regering ook kans een nieuwe impuls te geven aan het ict-onderwijs. Ook voor ict-onderzoek en -innovatie alsmede de verdere informatisering van de zorgsector komen aanvullende middelen beschikbaar.
Nu de Staat goed bij kas is, kan ze wat extra's doen. Ze verhoogt de ict-uitgaven voor volgend jaar met 593 miljoen gulden. In 2002 krijgt deze extra injectie een omvang van 364 miljoen gulden.
De regering had al tijdens de Europese Top in Lissabon beloofd geld vrij te maken voor ict. Erkend wordt dat het hoog tijd is het onderwijs te moderniseren. Ook komt er geld voor de verdere ontwikkeling en verspreiding van software. Het onderwijzend personeel zal zich kunnen bekwamen op ict-gebied.
Daarnaast is ruimte in het budget vrijgemaakt voor beveiliging van geautomatiseerde systemen. Vooral bij de belastingdienst blijkt hier het een en ander aan te schorten. Het Openbaar Ministerie, de justitiële gerechten en de politie krijgen betere computerapparatuur. Met de ict-investeringen in de zorgsector verbetert de bedrijfsvoering en de logistiek. Dat moet ook een bijdrage leveren aan de vermindering van de wachtlijsten.
Voor ict-onderzoek en -innovatie legt de overheid volgend jaar 81 miljoen extra op tafel. Voor de periode tot 2010 is in totaal ruim 1 miljard gulden gereserveerd. Voor Gigaport is van 1998 tot 2002 ruim 140 miljoen uitgetrokken.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-19T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.