Staat wil onderzoek sterke impuls geven

De overheid maakt de fiscale stimuleringsregeling Wbso aantrekkelijker, onder meer door het ophogen van het plafond van 15 naar 17,5 miljoen gulden.

Een andere wijziging is het indexeren van de eerste schijf. Voor de tweede schijf is het percentage vastgepind op 13 procent. Voor deze regeling, waarvan ook veel softwarebedrijven gebruik maken, komt jaarlijks 45 miljoen gulden extra beschikbaar. Bovendien gaat via deze fiscale faciliteit nog eens eenzelfde bedrag extra naar innovatieve starters. Ten slotte zal het aanbod van durfkapitaal eveneens fiscaal worden gestimuleerd. Ook hiervoor is op de nieuwe begroting 45 miljoen vrijgemaakt.
Een leuke meevaller voor het IT-bedrijfsleven is de verlaging van de kapitaalbelasting. In 2001 gaat deze belasting met 0,15 procent omlaag. Dan komt er meer geld vrij voor investeringen in kennis en innovatie, zo verwacht het kabinet.
In de Troonrede kondigt Koningin Beatrix aan dat de regering ruimschoots investeert in onderzoek en innovatie. De extra investeringen bedragen gezamenlijk 1,1 miljard gulden tot 2010. Deze investeringen hebben onder meer betrekking op het verbeteren van de kennisoverdracht naar het midden- en kleinbedrijf.
Het kabinet wil de kloof tussen onderzoeken en ondernemen verder dichten. Dit is nodig om een echt gunstig onderzoeks- en innovatie-klimaat te krijgen. Natuurlijk moet de overheid ook ruimte laten voor fundamenteel onderzoek. In de periode tot 2010 zal een Kennisimpuls worden gegeven. In totaal komt ruim 300 miljoen beschikbaar voor investeringen in 'vraaggestuurd en innovatiegericht fundamenteel-strategisch onderzoek'. Bovendien wordt in die periode 110 miljoen extra ingezet voor nieuwe Innovatiegerichte Onderzoeksprogramma's (IOP's).
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-19T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.