MKB eist dichting btw-gat e-handel

Mkb-Nederland vindt dat de regering maatregelen moet nemen om het 'btw-gat' bij e-handel te dichten, zo reageert de belangenorganisatie op de Troonrede.

Ondernemingen die via Internet handelen hoeven over die producten geen btw te heffen en af te dragen. Dat levert een concurrentie-ongelijkheid op met bedrijven uit de 'oude economie'. Die ongelijkheid moet volgens Mkb-Nederland zo snel mogelijk worden opgeheven.
De miljoenennota rept nergens van dit probleem. Wel verwijst hij naar een aantal Europese richtlijnen die op komst zijn. Er komen onder meer richtlijnen voor het elektronisch rechtsverkeer. Het gaat dan om het gebruik van digitale handtekeningen en het waarborgen van het vrije elektronische verkeer tussen lidstaten onderling.
Ook komt er een Europese richtlijn auteursrecht en naburige rechten in de informatiemaatschappij. De Nederlandse regering streeft een wettelijke regeling na die "het evenwicht bewaart tussen de belangen van auteurs, acteurs en muziek- en film-producenten, en gebruikers als bibliotheken, consumenten, onderwijsinstellingen en de media".
De toelichting op de begroting stelt voorts dat de informatiemaatschappij nieuwe vormen van criminaliteit mogelijk maakt. "Het wetsvoorstel Computercriminaliteit II beoogt het straf(proces)recht daaraan aan te passen. Internationale regelgeving op dit gebied zal in 2001 te vinden zijn in het verdrag Crime in Cyberspace, waarover binnen de Raad van Europa onderhandeld wordt."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-19T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.