Opslitsing Informix geen NL-ontslagen

De opsplitsing van Informix in twee divisies gaat wereldwijd 400 mensen hun baan kosten. In Nederland verloopt de operatie zonder ontslagen.

Terwijl concurrent Oracle groeit als kool blijft het kwakkelen bij het eveneens Amerikaanse Informix. Het bedrijf gaat zichzelf opsplitsen, omdat de bedrijfsresultaten flink tegenvallen. De onderneming geeft deze week een winstwaarschuwing af voor het derde kwartaal dat eind deze maand afloopt. Informix verwacht 5 tot 8 dollarcent verlies per aandeel te draaien, los van de binnenkort uit te geven reorganisatiekosten. Analisten hadden op 2 dollarcent winst per aandeel gerekend. In het laatste kwartaal van dit jaar moet het weer quitte draaien, waarna begin volgend jaar winst volgt, zo is de verwachting. Na de waarschuwing op woensdag verloor het aandeel 10 procent van zijn waarde op de beurs.
Informix krijgt een database-tak, Informix Software, en een adviestak, Informix Solutions genaamd. In eerste instantie vallen deze dochters nog onder de moederorganisatie. Na verloop van tijd krijgen de 2 bedrijven aparte beursnoteringen en gaan zij als losstaande bedrijven verder. Volgens directeur Hans Weenen van Informix Nederland kunnen de organisaties apart slagvaardiger opereren.
De opsplitsing is niet de eerste herstructurering van het bedrijf. Na de recente overname van Ardent Software dikte Informix in augustus zijn vijf bedrijfsdivisies tot twee in en ontsloeg hierbij 500 werknemers. Ook stootte voormalig topman Peter Gyenes van Ardent Robert Finocchio van zijn troon. De deze week aangekondigde reorganisatie kost rond de 400 arbeidsplaatsen.
De reorganisatie gaat in Nederland niet gepaard met ontslagen volgens Weenen. "Deze operatie is hier vrij gemakkelijk te realiseren in 2 à 3 maanden. Tegen het eind van het jaar zijn de verkoopafdeling, acquisitie en ondersteuning in 2 divisies opgedeeld. Het wettelijke traject gaat meer tijd in beslag nemen." Weenen weet zelf nog niet of hij bij de database-tak of de e-handelsoplossingen verder wil. "De database-groep heeft een relatief kleine, maar trouwe klantenbasis dat een vrij uniek gegeven is. Aan de andere kant lokt de dynamiek van Internet ook."
Informix Software gaat bestaande, losse producten als Informix Dynamic Server 2000, Ifoundation, de databank Red Brick en de databank Loud Scape voor mobiele toepassingen omsmeden tot één databaseserver. De huidige directeur van de database divisie bij Informix Jim Foy zwaait de scepter over de 2400 werknemers die het nieuwe database-product geschikt moeten maken voor Internet-toepassingen.
Bij het nieuwe Informix Solutions komt Pete Fiore aan het roer te staan, nu directeur bij de divisie Solutions Business Operations. Deze dochter richt zich op de e-handel met software voor dynamisch publiceren (I.reach), transacties in een online winkel (I.sell) en een hulpmiddel voor de analyse van klikgedrag (I.decide). Nu zijn de systemen alleen met een Informix database te leveren. In de toekomst moet het ook databases van andere producenten ondersteunen waaronder die van Oracle volgens Weenen. Het bedrijf hoopt hiermee meer klanten te bedienen. "Grote bedrijven willen systemen uitgerust zien met de database van hun keuze."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-22T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.