Website ontsluit geografische informatie

Esri Nederland, leverancier van ICT-producten voor ruimtelijke toepassingen, moet in Europa het 'Geography Network' van de grond tillen.

http://Www.geographynetwork.com is een Internetportaal voor het aanbieden van geodatasets en digitale kaarten, en daarop gebaseerde diensten en toepassingen.
Het moederbedrijf van Esri Nederland lanceerde afgelopen juni 'www.geographynetwork.com' in de Verenigde Staten. Het Nederlandse onderdeel moet dit initiatief in Europa van de grond krijgen. In eerste instantie heeft het Internetportaal vooral het karakter van eenclearinghouse: aanbieders van geodata kunnen er hun ruimtelijke bestanden registreren en klanten kunnen nagaan wat voorhanden is. Het ingeven van een plaatsnaam genereert een overzicht van geografische bestanden - digitale kaarten in zowel raster- als vectorformaat - die voor die plaats worden aangeboden. Bestellen kan rechtstreeks bij de leverancier.
In een later stadium wil Esri de site uitrusten met meer functionaliteit voor elektronische handel en moet ook direct downloaden van datasets mogelijk worden. Dat kondigde Martijn Nanninga, manager geodata bij Esri Nederland aan op de jaarlijkse GIS-conferentie van zijn firma. Het portaal moet daarnaast toegang bieden totgeoservices en applicaties. Tot eenvoudige geoservices rekent Esrigeocoding, waarbij een adres wordt voorzien van coördinaten en de adreslocatie in een digitale kaart kan worden getoond. Ook routering is zo'n geoservice, waarbij een kaart toont hoe je van A naar B komt. Als technische voorwaarde om met een dienst bij het Geography Network aan te haken, geldt dat servers moeten voldoen aan de specificaties van het Open GIS Consortium.
Als gebruikers ziet Esri zowel particuliere websurfers, die van eenvoudige diensten kosteloos gebruikmaken (zie de gouden gids annex 'nationale telefoongids', met routeplanner) als professionals. Zij kunnen bijvoorbeeld online benaderde datasets combineren met bestanden van een eigen server.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.