IBM fuseert consultancy en systeemintegratie

IBM heeft zijn consultancytak en systeemintegratiegroep samengevoegd tot Business Innovation Services (BIS). De integratie van dit nieuwe onderdeel binnen IBM Global Services is het slot van de grootscheepse marktgerichte operatie die Big Blue heeft ondergaan.

IBM heeft de metamorfose, die het medio jaren negentig inzette, zo goed als afgerond. Onder leiding van topman Louis Gerstner ontpopte Big Blue zich van hardwarebedrijf tot dienstverlener, met nadruk op geïntegreerde oplossingen. Global Services is het admiraalsschip geworden. Volgens de laatste IDC-cijfers is dit 's werelds grootste IT-dienstverlener, vóór EDS, Fujitsu en CSC.
Wereldwijd heeft Global Services 136 duizend medewerkers. In Nederland vallen er 3800 van de 4800 IBM-mensen onder. De divisie bestaat uit vier groepen, uitbesteding, innovatie (BIS), onderhoud en opleidingen, ondersteund door een afdeling die financiële regelingen aanbiedt. In Nederland is BIS met 1300 man het grootste onderdeel, aldus directeur Kees Donker, en moet het de snelste groeier worden. Donker verwacht vooral veel van de middenmarkt, omdat daar de financieel managers die over IT gaan vaker de hulp van IT-professionals zullen inroepen.
De oprichting van BIS is ingegeven door de explosieve groei van elektronische handel. "Alles gaat tegenwoordig in webjaren", meldt Hans Burg, een van de twee managers van BIS. "Een webjaar staat voor drie maanden." Als de klant heeft besloten om in e-handel te gaan, moet BIS binnen een webjaar een werkbare oplossing aanbieden. Volgens zijn collega Norbert Greveling heeft samensmelting van de consultancytak met systeemintegratie dit mogelijk gemaakt; nu kan BIS alles van begin tot eind leveren.
Is dat niet utopisch, gezien de traditie in de IT-sector van jarenlange projecten en niet gehaalde deadlines? Burg: "Klanten kijken anders tegen IT aan. Ze willen snel een werkbare oplossing, die dan naderhand vervolmaakt kan worden." Door de snelle Internet-ontwikkelingen is het zinvoller om met een gedeeltelijk geaccepteerde oplossing te starten, zo stelt hij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-30T00:00:00.000Z Redactie Computable