Mobiel Internet begin 2001 naar Nederland

Vooruitlopend op de introductie van Gprs en Umts nemen het Japanse NTT Docomo en KPN Telecom alvast hun positie in op de markt voor mobiel Internet.

Deze week maakten zij bekend begin volgend jaar een joint venture te vormen voor het aanbieden van mobiele Internetdiensten. Volgens deze plannen zal de joint venture van NTT en KPN in het eerste kwartaal van volgend jaar van start gaan in Duitsland, Nederland en België.
NTT Docomo krijgt in deze landen toegang tot de markt doordat partner KPN hier al actief is; in Nederland met KPN Mobile, in Duitsland met E-plus, en in België met KPN Orange. De bestaande mobiele activiteiten van KPN zullen in de joint venture worden ondergebracht.
De Europese activiteiten van NTT beginnen hiermee, dankzij de samenwerking met KPN, vaste vorm aan te nemen. De Japanse telecomgigant is echter op zoek naar meer partners, bij voorkeur partijen die beschikken over Umts-licenties. KPN bezit een 3G-licentie (=3e generatie mobiel, Umts) in Nederland en Duitsland, maar heeft daarvoor zijn financiële middelen tot het uiterste moeten rekken. De Nederlandse aanbieder ziet nu af van deelname in Frankrijk en Italië.
NTT zal voor zijn Europese activiteiten een kantoor vestigen in Londen, waar ruim vier miljoen dollar in wordt geïnvesteerd. Wereldwijd breidt NTT zijn netwerk uit door een overeenkomst met America Online (AOL). Het Japanse bedrijf neemt voor ongeveer 100 miljoen dollar een belang van 42,3 procent in de Japanse vestiging van AOL. De gezamenlijke diensten worden ook geleverd in landen buiten Japan.
Naar analogie van KPN in Europa, zou AOL voor NTT het breekijzer naar de Amerikaanse markt kunnen vormen. De Japanse telecomaanbieder is de laatste maanden intensief op zoek gegaan naar partners om buiten Japan vaste voet aan de grond te krijgen. Naast KPN en AOL is Hutchison Whampoa uit Hong Kong een belangrijke partner voor de Aziatische markt, én mede-eigenaar van een Britse Umts-licentie.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.