VNU en FNV beginnen loonwijzer voor vrouwen

De vakcentrale FNV en uitgever VNU publiceren sinds donderdag op hun websites een vragenlijst voor werkende vrouwen over het loon dat zij verdienen.

Zo kunnen zij hun loon vergelijken met dat van vrouwelijke collega's. "Vertel ons uw salaris, en wij vertellen u wat uw collega verdient", luidt de boodschap.
De VNU-bladen Libelle, Margriet, Viva en de FNV-bladen nemen in een gezamenlijke oplage van 2 miljoen de vragenlijst op papier mee. De respons daarop moet voor een groot aantal beroepen gedetailleerde informatie opleveren, die wordt gevoegd bij de naar verwachting ongeveer 50.000 werkende vrouwen hun gegevens online melden. FNV en VNU hopen zo vrouwen te ondersteunen in salarisonderhandelingen en hun positie op de arbeidsmarkt.
De wijzer is een initiatief van de grootste vakcentrale FNV en Vrouwonline, het populaire vrouwenportaal van uitgeverij VNU Tijdschriften. Onderzoeker Tijdens van de Universiteit van Amsterdam gaat alle gegevens analyseren. Hoe meer respons er komt, des te betrouwbaarder worden de adviezen op de websites.
Voor mannen bestaat al langer een vergelijkbare loonadviseur: het salariskompas van Intermedair.nl (sinds kort newmonday.com).
Deze database is echter vooral gevuld met de salarisgegevens van hoger opgeleide mannen. Voor vrouwen wordt dit de eerste mogelijkheid hun salaris gedetailleerd te vergelijken met dat van collega's. De ontwikkeling van een mannenloonwijzer (ook voor laagopgeleiden) is in voorbereiding.
Volgens onderzoek van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid verdienen vrouwen in soortgelijke functies ondanks alle wettelijke maatregelen nog altijd minder dan mannen. Dat verschil is in sommige branches zelfs een kwart van het totale loon.
Volgens onderzoekers komt dat voor een deel voort uit traditionele opvattingen, maar het feit dat vrouwen minder onderhandelen over hun salaris is ook een factor van belang. Vrouwen hechten minder aan het salaris dan mannen. Voor mannen is werk primair een bron van inkomen, voor vrouwen is plezier in het werk vaak belangrijker dan de hoogte van het salaris.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-06T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.