Uittocht topmanagers naar nieuwe economie

Het stille vertrek van Coks Stoffer, directeur Lotus Nederland, naar de Internet starter Your News, maakt deel uit van een uit de VS overgewaaide trend.

Topmanagers bij gevestigde, vaak succesvolle, ondernemingen gaan hun geluk beproeven in een bedrijf dat opereert in de onzekere nieuwe economie. Zonder uitzondering noemen ze het een uitdaging, de overstap van de top van een groot IT-bedrijf naar een Internet starter. Steeds meer Nederlandse topmanagers verlaten het comfortabele pluche van een bestuurs- of directiezetel bij een gevestigde onderneming, voor het onzekere maar meer dynamische bestaan van een Internet-ondernemer in de nieuwe economie.
In de Verenigde Staten is deze trend al langer aan de gang. In tegenstelling tot Europa mogen starters zich al enige tijd koesteren in de warme belangstelling van verstrekkers van risicokapitaal. Een spraakmakende overstap van een topmanager dit jaar in Noord-Amerika, was de transfer van Michael Cowpland. Hij gaf zijn functie als ceo van het noodlijdende Corel op om startende Linux bedrijven te gaan begeleiden.
De groeiende aantrekkingskracht van startende Internet-bedrijven valt samen met een toenemende rationalisatie in de waardering van starters. Niet langer is de hoogte van het verlies bepalend voor het succes van een bedrijf, maar het winstpotentieel van de onderneming. De koerscorrecties die aandelen van Internet-bedrijven de laatste maanden internationaal hebben doorgemaakt geven aan dat de wetten van de oude economie onverminderd opgaan voor bedrijven in het jonge Internet-segment.
Een van de mensen die koos voor de nieuwe markt is Nico van de Ven. Hij gaf deze zomer zijn baan als directeur van Oracle Nederland op om zich te gaan richten op "de manier waarop bedrijven hun veranderingsprocessen naar e-handel vormgeven." Hij grijpt daarmee terug op zijn achtergrond als consultant, omdat zijn speelruimte op de dynamische IT-markt in de top bij Oracle te beperkt was. "Ik wil meer vrije keuze", aldus Van de Ven.
Eerder dit jaar, in februari, nam Leen Zevenbergen ontslag als directeur van Origin Nederland. Hij begon een eigen bedrijf op het gebied van elektronische handel. Baan, dat op dat moment te kampen had met meer problemen, zag operationeel directeur Klaas Wagenaar in mei vertrekken naar Sonera Zed, een mobiel Internet-portal. Een van de eerste topmanagers die koos voor de nieuwe economie, zij het aan de geldverstrekkende kant, was in 1999 Michiel Westerman. Deze oud-directeur van Pink Roccade staat nu aan het hoofd van Twinning.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-13T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.