Internet en huisarts worden vrienden

Nederlandse patiënten kunnen over vijf of tien jaar online afspraken maken met hun huisarts, verwachten experts op het gebied van de gezondheidszorg.

"De medische consumenten zullen steeds minder accepteren dat ze drie keer moeten bellen, en dan nog een uur in de wachtkamer zitten, om vervolgens nog bij de apotheek te moeten wachten tot het recept is klaargemaakt", aldus arts en medisch IT-consultant Keijser. Hij organiseert deze dagen de E-Healthbeurs in Amserdam.
Internet en mobiele diensten maken een andere aanpak mogelijk, zo demonstreren IT-bedrijven op de E-Health. Een afspraak kan via Internet worden gemaakt. "Je kiest uit drie opties. Vervolgens krijg je een optie toegewezen. Mocht het tijdstip nog veranderen, dan ontvang je een SMS-bericht via de mobiele telefoon", aldus Keijser.
Voor de arts moeten de medische gegevens via een beeldscherm zichtbaar worden en worden gekoppeld aan andere bestanden van de patiënt, bijvoorbeeld die van een ziekenhuis of therapeut. "Als de arts de diagnose heeft gesteld, gaat het recept direct naar de apotheek, waar het medicijn klaar ligt", stelt Keijser.
Overigens denken de bedrijven en instellingen op de beurs dat de online-diagnose, populair in de Verenigde Staten, in Nederland niet van de grond komt. "Geneeskunde is nu eenmaal ouderwets, online-onderzoek is veel te moeilijk. In veel gevallen is arts-patiëntcontact gewoon noodzakelijk. Daarbij wil de patiënt even kunnen uithuilen. Dat gaat moeilijk via Internet", aldus Keijser.
Wel zullen patiënten steeds meer medische informatie zelf op Internet opzoeken en eventueel meenemen naar hun arts, een trend die nu al ingezet. Artsen klagen er soms over dat patiënten met allerlei uitdraaien op het spreekuur komen. De Landelijke Huisartsenvereniging twijfelt er niet aan dat het allemaal mogelijk is wat op de beurs te zien is, maar vraagt zich wel af wie de extra kosten gaat betalen. "We hebben net actie gevoerd voor betere vergoedingen. De artsen zullen nu eerst willen investeren in het achterstallig onderhoud van de praktijk", aldus de LHV.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-20T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.