Centric kwaad op minister Van Boxtel

Gemeenten die een 'gemeentelijke productencatalogus' op Internet zetten, kunnen van minister Van Boxtel 25.000 gulden subsidie krijgen.

De vorige week vastgestelde regeling beloopt vier miljoen, zodat 160 gemeenten ervan kunnen profiteren. Leverancier Centric is kwaad op de overheid. Het zou de regeling sneller hebben 'doorgegeven' aan concurrent Roccade Civililty.
Gemeenten krijgen alleen subsidie als het productenoverzicht gratis is en ook door blinden en slechtzienden geraadpleegd kan worden. Van elk item moet worden opgenomen wat het is, welke voorwaarden en procedures gelden, hoe lang de doorlooptijd is en hoe hoog de prijs, en het productaanbod moet 'door middel van vraaggerichte ordening ontsloten' worden. De catalogus moet zeker 150 producten bevatten, waarvan minstens 50 vergezeld gaan van een formulier om ze aan te vragen. Omdat de regeling eerder was aangekondigd om de interactiviteit van gemeentelijke websites te bevorderen, is het opmerkelijk dat die formulieren zich moeten laten afdrukken, zodat ze per post kunnen worden ingestuurd. "Uiteraard is het beter als het formulier ook elektronisch kan worden ingezonden", schrijft Van Boxtel in zijn toelichting, "maar dat is niet vereist."
Hoewel de regeling pas deze week in de Staatscourant verschijnt, heeft de Directie Informatiebeleid Openbare Sector (Dios) van het ministerie de tekst al vorige week woensdag naar een congrescentrum in Nijkerk gefaxt, waar Roccade Civility zijn klantendag hield. Civility, dat drie weken eerder 'web@once' had gelanceerd (met productencatalogus), gaf de 350 bezoekers een kopie mee en drukte hen op het hart het bijgevoegde aanvraagformulier per omgaande op te zenden. Die gang van zaken heeft bij concurrent Centric kwaad bloed gezet.
Directeur Karim Henkens, vorige week donderdag: "Als de overheid gemeenten in staat wil stellen subsidie aan te vragen, moet ze ervoor zorgen dat iedereen op hetzelfde moment geïnformeerd wordt. Het is gek dat het daar dan zo verspreid wordt." Bestuurder Rob Bots van de Centric-gebruikersvereniging, vindt het 'onzorgvuldig' en verklaarde vrijdag: "Wanneer je - onbedoeld, neem ik aan - zo'n verschil in voorkennis creëert, zorg je niet voor een juiste marktwerking."
De ontwikkelingen in deze 'voorkennisaffaire' volgen elkaar snel op. Vrijdagmiddag liet Henkens weten dat Centric samen met de gebruikersvereniging 'stappen' zou gaan ondernemen in de richting van het departement. Maar dinsdagochtend verklaarde ambtelijk secretaris Wicher Venema dat zijn vereniging aan zo'n actie niet meedoet. Maandag had hij ontdekt dat het ministerie woensdag andere leveranciers wel degelijk geïnformeerd had; een half uur na de fax naar Nijkerk was een email naar die bedrijven gegaan. Vervolgens had het ministerie vrijdag ook naar alle gemeenten nog een brief gestuurd. "Nu we de feiten kennen, ondernemen we geen actie tegen het ministerie", aldus Venema.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.