MDI: Antisemitisme op Internet groeit

Nederlanders laten zich op Internet steeds meer antisemitisch en discriminerend uit, heeft het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) geconstateerd.

Drie weken speuren leverde bijna duizend antisemitische opmerkingen op. Directeur Eissens ziet een duidelijk verband met het aanhoudende geweld in Israël. Hij noemt het 'bizar' dat het antisemitisme opleeft als het Joodse volk op de een of andere manier in het nieuws komt. "We kregen ook veel meldingen toen de kwestie van de schadevergoeding voor Holocaust-slachtoffers speelde, rond de vredestop in Camp David, en tijdens het onderzoek in Israël naar de lading van de El-Al Boeing bij de Bijlmerramp."
Los van de gerichte speurtocht van de afgelopen weken noteerde MDI dit jaar 422 klachten over discriminatie, waarvan 157 antisemitisch. In 1999 waren er nog 147 meldingen, waarvan 91 antisemitisch. Het Openbaar Ministerie heeft tot nu toe drie gevallen van discriminatie op Internet vervolgd.
Het is overigens de vraag of er daadwerkelijk meer antisemitisme op het Web verschijnt, omdat het afgelopen jaar het Internet diverse keren in het nieuws is geweest als vrijplaats voor ook andere duistere zaken, met name kinderporno. De politie heeft zelfs een speciale 'Internet-politie' opgericht. Het feit dat er aandacht voor is, is als regel een factor die tot meer aangiften leidt.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-25T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.