'Heffing hard disk voor downloaden muziek'

Niet (alleen) op beschrijfbare cd's, maar ook bij de aanschaf van een harde schijf moet een heffing komen voor afdracht van auteursrechten.

Dit idee opperen de advocaten Bannink en Aalbers in het jongste nummer van het Nederlands Juristenblad dat vandaag verschijnt. Artiesten lopen op dit moment geld mis, omdat hun producten via websites als Napster en via Internetuitzendingen van omroepen (zoals in Nederland de VPRO) ongecontroleerd worden verspreid.
Met de heffing op harde schijven of op zip-drives betaalt de consument vooraf voor de auteurs- en naburige rechten. Dat is vergelijkbaar met de aanschaf van bijvoorbeeld blanco cd's of cassettebandjes waar dergelijke heffingen al op zitten. In de praktijk betekent dat dat bij de aankoop van een nieuwe computer extra betaald moet worden, omdat daar veelal een hard disk in zit.
Bannink en Aalbers, roepen de platenindustrie verder op de handen ineen te slaan om goede regels te krijgen voor het thuiskopiëren en de afdracht aan artiesten. De twee juristen geven Groot-Brittannië als voorbeeld. waar bijna alle onafhankelijke platenmaatschappijen in AIM zijn verenigd. Deze organisatie regelt bijvoorbeeld licenties voor het uitzenden van muziek via Internet.
Volgens nog niet gepubliceerde cijfers van Buma/Stemra worden dit jaar naar schatting 60 miljoen blanco cd's (en cd-rom's) verkocht. Dat is ongeveer twee keer zo veel als vorig jaar. De omzet van de Nederlandse muziekindustrie is tussen 1997 tot eind 1999 teruggelopen met 10 procent.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-27T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.