E-handel groeit bij Nederlandse groothandel

Een kwart van de Nederlandse groothandels is nu al met elektronische handel bezig, en dat aantal zal binnen twee jaar gegroeid zijn tot 70 procent.

Het aandeel van e-handel in de omzet daarentegen blijft nog beperkt, en komt nog niet uit boven de vijf procent. De bedrijven die nu met e-commercie bezig zijn, blijken vaak grote problemen te hebben met de hardware en software die deze toepassingen mogelijk maken. Dit blijkt uit een onderzoek van Cap Gemini Ernst & Young.
Een van de opvallende conclusies uit het rapport is dat veel groothandels (gedefinieerd als intermediair tussen zakelijke leveranciers en zakelijke afnemers) de technische problemen van e-handel lijken te onderschatten. De nadruk die leveranciers leggen op de technische mogelijkheden leidt ertoe dat bedrijven zich niet realiseren welke problemen kunnen ontstaan bij het daadwerkelijk implementeren van een e-handelstoepassing.
Zo komt uit de cijfers van de onderzoekers naar voren dat vooral grote bedrijven, die vaak oudere automatiseringssystemen hebben, relatief vaak problemen ondervinden met de hardware of de software die ze moeten installeren. Van de bedrijven die e-handelstoepassingen hebben geïmplementeerd, geeft 58 procent aan dat zij problemen hebben ondervonden met het systeem of de software.
Opvallend is dat van de bedrijven die plannen maken voor het toepassen van e-handel, slechts 23 procent rekening houdt met dergelijke obstakels. Van de ondernemingen die nog niet tot e-handel overgaan blijkt 18 procent, de grootste groep, de technische problemen als reden op te voeren.
Overigens zijn het niet alleen technische onvolkomenheden die zorgen voor strubbelingen. De onderzoekers wijzen erop dat groothandels te weinig rekening houden met veranderingen die moeten optreden in de eigen organisatie. Het gaat met name om het veranderen van processen en van functies, én kennis van de gebruikte informatietechnologie. De onderzoekers vinden daarom dat groothandels zich meer moeten bekommeren om de aansluiting van e-handel op interne processen.
 
Toch zal binnen twee jaar 70 procent van alle groothandels gebruik maken van e-handel. Van alle grotere ondernemingen, met meer dan 50 medewerkers, is dat zelfs 85 procent.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.