Transatlantische kabel nu al te mager

Het IP-netwerk van Level 3 is onlangs uitgebreid met een 1,3 Tbps transatlantische kabel. Maar de capaciteit is voor 3/4 al verkocht. Het blijft dringen.

Het terabit-netwerk van datatransporteur Level 3 is nog net niet af. Toch is de beschikbare bandbreedte al zo goed als toebedeeld. Van wachtlijsten is nog nèt geen sprake. De afname door bedrijven van de beschikbare data-ruimte gaat "veel harder dan verwacht", aldus de managing director in Amsterdam, Floris van den Broek.
De glasvezelkabels van Level 3 zijn in Europa uitverkocht en ook de beschikbare bandbreedte in Amsterdam slibt al bijna dicht. Van den Broek is verbaasd over het tempo waarmee klanten bij zijn bedrijf ruimte opkopen of huren in het netwerk.
Hij blijft er ogenschijnlijk kalm onder. Het bedrijf beschikt over voldoende lege ruimte in de buizen -- 'ducts' genoemd door het data-vrachtbedrijf -- om nieuwe klanten te bedienen. Iedere duct bevat twaalfsubducts, die ruimte bieden aan kabels met elk 432 glasvezelkabels. Het netwerk van Level 3 maakt nog maar gebruik van één hiervan. "Hebben we meer nodig, dan blazen we er zo een nieuwe kabel bij."
De levertijd van de glasvezelkabels vormen nu het grootste struikelblok. Negen maanden kan het volgens Van den Broek duren, voor nieuw bestelde fibers geleverd worden.
Onlangs nam Level 3 de nieuwe transatlantische kabel in gebruik. Met een capaciteit van 1,3 terabit per seconde is dat volgens Van den Broek de grootste kabel tot nog toe. "Gangbaar was tot nog toe veertig gigabit, 0,04 terabit." De aansluiting van het Amerikaanse netwerk op het Europese is binnen anderhalf jaar gelegd: nóg een record.
De breedbandleverancier hoopt de transatlantische vraag met gemak aan te kunnen. Hoopt. Want van deze reuzenkabel is driekwart alweer verkocht. Is het dichtslibben van het netwerk in Europa een maatstaf, dan doet het bedrijf er verstandig aan een kabelboot te reserveren.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.