Outsourcing gaat over in Netsourcing

Outsourcing is out; Netsourcing is in. Deze boodschap geeft de Aberdeen Group op een seminar over Application Service Provision.

ASP is in feite het uitbesteden van alle ICT-diensten aan specialisten. Hierbij speelt Internet een centrale rol. Consultant Joyce Becknell van de Aberdeen Group sprak zelfs van Netsourcing in plaats van het traditionele uitbesteden. Met het laatste wordt bedoeld de uitbesteding van bedrijfsprocessen naar een externe partner. (Inter)Netsouring betekent volgens Becknell: "Het gebruik van Internet en gerelateerde technologieën om toegang te krijgen tot de uitbestede dienst."
Voordelen van Netsourcing zijn snellere implementatie, lagere kosten, verbeterde service en verscherptebusiness focus. Bij Busines Process Outsourcing wordt de eindverantwoordelijkheid van de dagelijkse gang van zaken, compleet met personeel, uitbesteed voor langere tijd. Volgens Euronet Internets Jan Kees Dunning heeft het bedrijf dan zelfs geen kantoor meer nodig, want alles gaat via het Internet. Goed voorbeeld hiervan is de Postbank, die 450.000 Girotel-rekeninghouders heeft. De verwerking ervan is volledig uitbesteed, waardoor de kosten van de gemiddeld 2 miljoen transcaties per dag zijn teruggelopen van 0,20 cent naar 0,05 cent per transactie.
Oracle heeft een schil om hun standaard software gebouwd, die op basis van abonnement via een browser toegang geeft tot de uitbestede service van een bedrijf. Dezee-business suite kan uitgroeien tot een direct verkoopkanaal. KPN-dochter Enterprise Solutions International werkt hiervoor nauw samen met Oracle.
De Amerikaanse Yankee Group voorspelt dat de markt voor ASP de komende twee jaar groeit tot 11 miljard dollar. Sun Microsystems ziet zijn afdeling ASP snel groeien, want ruim 80 procent van Internet-backbones en Internet-applicaties draait op Sun. In ons land werkt Sun samen met Quay One, waar het de Toonder Studio's heeft bijgestaan in het 'ASP-iseren' van het multimediabedrijf.
Graddelt tenslotte werkt op ASP-gebied samen met IBM Websphere als full service-aanbieder. Een geslaagd project van Graddelt is de sitehttp://Quoteonwine.com van Quote. Andere klanten, die hun ICT-toepassingen extern laten beheren zijn ABN Amrobank en Remark.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-07T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.