ICT zorgt voor een 'bank zonder geld'

De techniek staat voor niets. Op het nieuwe kantoor van ABN Amro in het Friese Buitenpost is geen dubbeltje te vinden.

De kas is weg. Het personeel geeft wel adviezen, maar handelt niet langer in geld. Daar is een automaat voor. En niemand heeft daarvan de sleutel.
Een 'bankshop' noemt ABN Amro het nieuwe type kantoor. Het is de eerste in Noord-Nederland. Dertien van de 29 Friese ABN Amro-kantoren zullen de komende vier jaar in deze stijl worden omgebouwd. Het past in het landelijk beleid van de bank om het geldverkeer zoveel mogelijk elektronisch en via automaten te laten lopen.
In het hele land gaan 150 van de 900 ABN Amro-kantoren dicht. Buitenpost geldt voor de bank als experimentele voorloper. De automaat in de voorgevel wordt niet gevuld en geleegd door de werknemers van het kantoor, maar door mannen die met pantserwagens langskomen. De machine is veel meer mans dan de doorsnee geldautomaat. Bankklanten kunnen er niet alleen geld uithalen, maar ook instoppen. Zo storten winkeliers er hun inkomsten en zetten particulieren hun spaarcenten op de rekening. Met hun pasje kunnen ze ook rechtstreeks geld van hun spaarrekening opnemen. Rolletjes wisselmuntgeld kan het apparaat niet leveren, maar in andere plaatsen komen machines die dat wel doen. De Rabobank heeft in een groot aantal filialen al automaten die tot op de pfennig of centime nauwkeurig buitenlands geld aannemen en omwisselen in andere valuta.
De aanpassing van het kantorennet is volgens regiodirecteur Bouma het directe gevolg van de veranderingen in het geldverkeer. De laatste twee jaar is het aantal kashandelingen met 35 procent afgenomen. Klanten tappen geld uit automaten en doen hun overschrijvingen per telefoon of computer.
 

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-08T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.