Maatschap opstap naar eigen bedrijf

Free-IT begeleidt IT'ers uit loondienst naar hun eigen bedrijf. De maatschap speelt in op de wens van veel automatiseerders zich als zelfstandige te vestigen.

Oprichters van Free-IT zijn Pascal de Koning en Bart Timmer. Volgens hen ruilt zeker tien procent van de IT'ers de loondienst zo in voor het eigen bedrijf. Het aantal zelfstandige automatiseerders dat al een eigen bedrijf heeft, bedraagt volgens schattingen ruim tienduizend.
Free-IT bestaat uit tien maten, meest managers en consultants. Dezen zijn tussen de 30 en 40 jaar oud en hebben 5 tot 10 jaar werkervaring. Vrijwel allen zijn via kennissen in de IT-wereld bij de maatschap terechtgekomen.
Het tweetal beschrijft de automatiseerders die zich aanmelden als zeer kritisch. De meesten komen met uitgebreide vragenlijsten en nemen artikel voor artikel het contract door. "Het lijkt alsof w�j aan het solliciteren zijn, in plaats van andersom."
Binnen drie jaar wil Free-IT uitgroeien tot een groep van maximaal vijftig automatiseerders. "Groter mag het niet worden, want dan wordt het weer net zoals bij Randstad." Ze hebben bij deze uitzendgigant gewerkt, De Koning en Timmer. Grote detacheerders nemen hun IT'ers niet serieus, zegt Timmer. De personeelsmanager daarvan kan slechts een vluchtige relatie onderhouden met de IT'ers. Hij moet zijn doel bereiken: het inzetten van zoveel mogelijk medewerkers.
Het werken bij Randstad gaf ze wel de kans uit te vinden wat de beste IT'ers in beweging krijgt: zekerheid, een hoog inkomen, veel vrije tijd en de mogelijkheid thuis te kunnen werken. Kopzorgen over verzekeringen, belastingen en administratie laten ze graag over aan een ander.
Free-IT garandeert de maten een basisinkomen. Van de opbrengst van een klus gaat zeventig procent naar de maat zelf. De rest gaat naar de bv van De Koning en Timmer.
De fiscus beschouwt de maten van Free-IT als zelfstandige ondernemers. Het levert ze belastingvoordeel op zoals btw-verrekening, starters- en investeringsaftrek.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-13T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.