Meer personeel begint voor zichzelf

Het aantal ICT'ers in loondienst daalt in Nederland sterker dan ondernemers hadden verwacht. Dit duidt erop dat meer mensen voor zichzelf zijn begonnen.

Dit blijkt uit de meest recente conjunctuurtest die het Centraal Bureau voor de Statistiek elk kwartaal uitvoert.
Begin dit jaar gaf 7 procent van de onderzochte ICT-bedrijven aan in het tweede kwartaal van 2000 een afname van het aantal personeelsleden te verwachten. De praktijk laat echter zien dat in werkelijkheid 27 procent van de bedrijven te maken kreeg met een personeelsdaling. Het cijfer laten zien dat veel ondernemers het tweede kwartaal te optimistisch hebben ingeschat.
De conjunctuurtest die ondernemers vraagt een kwartaal vooruit te kijken, maakt tevens duidelijk dat het verschil tussen de inschatting van de bedrijven en de werkelijkheid groter is dan een kwart jaar daarvoor. Eind vorig jaar hield 4 procent van de ICT-bedrijven rekening met personeelsafname, in het eerste kwartaal van 2000 bleek echter bij 10 procent het aantal werknemers te zijn afgenomen.
Ook de groei van het aantal werknemers blijft achter bij de verwachtingen. In het eerste kwartaal van dit jaar dacht 43 procent van de bedrijven dat het aantal werknemers in het tweede kwartaal zou stijgen. Dit blijkt slecht bij 25 procent het geval te zijn.
Volgens Pim Boskamp van de Kamer van Koophandel in Amsterdam duiden deze cijfers op een groei van het aantal eenmanszaken. Bij de gezamenlijke Kamers van Koophandel staan in de categorie Computerservices en IT-technologiebureaus 6660 bedrijven ingeschreven. Eind 1999 waren dit er 5447 en in 1998 lag dit op 3658. Dat betekent dat er dit jaar 1213 ICT-bedrijven bij zijn gekomen. Boskamp zegt dat de groei van het aantal nieuwe bedrijven veel sterker is, omdat het totaal aantal inschrijvingen wordt gedempt door bedrijven die zich uitschrijven. Boskamp: "Het aantal eenmanszaken in de ICT stijgt, dat staat als een paal boven water."
ICT-bedrijven moesten ook hun omzetverwachtingen bijstellen. De conjunctuurtest wijst uit dat aan het begin van dit jaar 12 procent van de ondernemingen rekende op een afname. In het tweede kwartaal is maar liefst 24 procent van de ondernemers pessimistisch over de omzetontwikkeling.
 

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-13T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.