KPN/IBM-proef met Gprs is geslaagd

De proef van KPN Mobile en IBM om de toepassing van Gprs te onderzoeken is met succes afgerond. Big Blue gaat nu verder met de commerciële uitbouw van Gprs.

De test is 11 februari begonnen. In eerste instantie zouden zo'n 200 medewerkers meewerken. Dit is teruggebracht tot 50, omdat dit aantal volgens Gerard Kosters van KPN voldoende is. "Bij een pilot draaien we semi-operationeel. Er word getest en aangepast, getest en aangepast. Hiervoor zijn 50 medewerkers prima. Met het succes van deze proef kunnen we een commerciële start maken. KPN heeft aangegeven dat Gprs voor het einde van het jaar beschikbaar zou zijn in heel Nederland en die doelstelling staat nog steeds."
Kanttekening die hierbij gemaakt moet worden is dat heel Nederland een ruim begrip is. "Niet elke vierkante meter kan bedekt worden. Op sommige plaatsen mogen wij geen masten plaatsen zoals op de Veluwe of in het IJsselmeer", aldus Kosters.
Circa 50 IBM-medewerkers beschikten over Gprs-test-toestellen van Motorola en Mitsubishi. Daarmee konden zij in en om de bedrijfslocaties in Amsterdam ZW en ZO mobiel gebruik maken van faciliteiten. Deze werden aangeboden via het bestaande IBM bedijfsnetwerk. KPN Mobile had daarvoor de beide locaties uitgerust met Gprs-stations. Met de combinatie van de telefoon en een Palm-pc beschikten de medewerkers over de mogelijkheid draadloos te e-mailen, adreslijsten en het intranet te raadplegen. Behalve e-mailen konden zij ook wappen.
Het is gelukt om de zwaar beveiligde toegangspoort van het IBM-netwerk op een IP-Secure wijze toegankelijk te maken. Eenmaal ingelogd beschikten de medewerkers onderweg continu over de geboden faciliteiten. En onderweg was dan zowel binnen als buiten. Weliswaar binnen de reikwijdte van de Gprs-stations.
De grote snelheid (always on) is als belangrijkste voordeel ervaren. Met name het wappen beviel goed, vooral onderweg. De gevraagde informatie kwam vrijwel direct op het scherm. De snelheid van de toestellen ligt vanaf de introductie-datum maximaal op 26,8 Kbit/s. Als grote groepen gebruikers tegelijkertijd rond dezelfde locatie gebruik maken van Gprs kan de snelheid lager zijn.
KPN kon nog niks zeggen over de prijzen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-15T00:00:00.000Z Tania Veldkamp