Oost-Nederland krijgt internet-knooppunt

Het voormalig gebouw van de Nederlandse Bank in Enschede zal begin volgend jaar bewoond worden door het tweede internet knooppunt van Nederland.

Dan wordt de Ndix, Nederlands-Duitse Internet Exchange mogelijk gemaakt. De komst van de Ndix moet de internetinfrastructuur in Oost-Nederland verbeteren. De snelheid, bandbreedte en betrouwbaarheid van Internetverkeer voor bedrijven en burgers nemen toe, terwijl de kosten omlaag kunnen. Door de Internet Exchange worden internet-aanbieders met elkaar gekoppeld. Hierdoor zijn zij op korte afstand aanwezig voor het aansluiten van bedrijven, instellingen en particulieren. Het project is bewust onafhankelijk van telecommunicatie en Internet-aanbieders opgezet om belangenverstrengeling te voorkomen.
Op dit moment heeft Nederland slechts één internet knooppunt. Via dit knooppunt in Amsterdam (AMS-IX) wisselen de Nederlandse aanbieders onderling hun verkeer uit. Als hier geen uitwisseling van verkeer mogelijk is levert dit een behoorlijke vertraging op.
Zonder nabijheid van een internet knooppunt kan het bijvoorbeeld voorkomen dat verkeer tussen twee naast elkaar gelegen bedrijven via New York en Washington loopt. Hierdoor ontstaat er niet alleen vertraging maar lopen de kosten ook hoger op. Een tweede knooppunt in Nederland is dus niet zo'n gek idee.
De Ndix is een initiatief van de Universiteit Twente, de gemeente Enschede en de Overijsselse Ontwikkeling- en Investeringsmaatschappij voor Overijssel (OOM). Tevens zal de provincie Overijssel bij het project betrokken worden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-17T00:00:00.000Z Tania Veldkamp
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.