Onderzoek FNV: IT'ers willen thuis werken

Telewerken: het is inmiddels de droom van vele IT'ers, zo blijkt uit een onderzoek van FNV Bondgenoten onder 1700 computerspecialisten.

Ruim driekwart van hen is de lange reistijden meer dan zat en wil graag (meer) thuis kunnen werken. Een op de vier kan momenteel al telewerken. Vooral de toenemende files zitten de ondervraagden dwars.
De bond noemt het opvallend dat vooral mannen aangeven dat ze (meer) thuis willen kunnen werken. De reden daarvoor is niet dat ze meer in het huishouden willen kunnen doen, maar dat ze meer tijd voor zichzelf willen hebben. Wat dat betreft verschillen ze niet met de meeste Nederlandse mannen die meer vrije tijd willen hebben: ook die willen meer tijd spenderen aan vooral hun hobby's.
Vrouwen hebben minder behoefte aan thuiswerken, zo blijkt ook uit het onderzoek. Ook daar ligt de verklaring voor de hand: werkende vrouwen hebben nu vaak een dubbele taak. Zij draaien als regel naast hun werk op voor het leeuwendeel van het huishouden. Gaan ze telewerken, dan worden ze daar weinig beter van.
Werkgevers staan nog altijd niet erg te springen om telewerken. Enerzijds omdat ze dan minder controle hebben over hun werknemers, maar anderzijds omdat ze graag willen dat hun mensen veel tijd doorbrengen bij de klant om die aan zich te binden.
Toch neemt het telewerken in de IT-sector wel toe. Gezien het grote gebrek aan personeel zijn werkgevers steeds toegeeflijker aan de verlangens van het personeel. De mogelijkheid bieden tot telewerken kan een factor zijn om het personeel te binden. Bovendien kan het ertoe bijdragen dat de werknemers minder snel komen vragen om minder uren. Want dat is wens nummer een in de IT-sector, zo bleek uit een eerder FNV-onderzoek een paar maanden geleden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-23T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.