Europeloan Bank alleen in basishypotheken

Met een flinke oorlogskas is Europeloan Bank in Nederland gelanceerd. Basishypotheken zijn voorlopig de enige producten.

Nog slechts een jaar oud heeft de online bankhttp://www.europeloan.com reeds zijn virtuele tenten opgezet in Zweden en na het verkrijgen van de fel begeerde banklicentie ook in België, Duitsland, Nederland en volgende maand Finland. "En we doen het al beter dan verwacht", zei ceo Göran Carlsson.
Hij sprak van eenre-engineered bank, dat geen kantoren heeft en al zijn diensten en administratie heeft uitbesteed aan derden. De online bank is volgens eigen zeggen kampioen in het snel afsluiten van basishypotheken, namelijk binnen 30-60 dagen. Manager Nederland Liz Elshove (ex-http://www.eubos.nl, concurrent in online hypotheken): "Voorlopig is het aanvragen van hypotheken alleen geschikt voor particulieren, die hun eerste of tweede bestaande huis willen kopen of herfinancieren."
Probleem hierbij is, dat de particulier een ervaren websurfer moet zijn, die tevens verstand moet hebben van hypotheken. Hij moet dus weten wat lineaire, annuïteiten en aflossingsvrije hypotheken zijn. Er is echter geen mogelijkheid om een tweede hypotheek aan te vragen voor de bouw of renovatie van eigen woningen. En dat is jammer, want hier is nu juist grote behoefte aan onder hoger opgeleide surfers, die de overwaarde van hun woning te gelde willen maken voor diverse doeleinden. Ook biedt Europeloan bank (nog) geen kapitaalverzekeringen aan.
Europeloan bank wordt evenwel goed gefinancierd. Belangrijke investeerder het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, onderdeel van ABN AMRO, dat 20 procent van de aandelen bezit. Andere geldschieters zijn ABB 20 procent, GIMV 20 procent, zakenbank Fredell & Co 32 procent en de resterende 8 procent particuliere beleggers. In totaal heeft de Europeloan Bank een goed gevulde kas van 10,5 miljard euro. Directeur BNG Bart Bleker lichtte toe: "De hypotheken worden aangeboden met zeer scherpe rentetarieven. Dat kan door het zogenaamde securitiseren ofwel het wederverkopen van hypotheken aan investeerders." Die zijn afkomstig van alle Europese banken.
Carlsson: "We hopen binnen 1 tot 1,5 jaarbreak-even te kunnen draaien. Voor Nederland betekent dit zo'n 700 hypotheken met een gemiddelde waarde vanaf 60.000 euro ofwel 42 miljoen euro", aldus Carlsson. Dat betekent 0,5 procent van de Nederlandse hypotheekmarkt, in theorie.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-24T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.