Britse Netstore opent Nederlands filiaal

De asp-markt is gevuld met een grote schare aanbieders, maar het aantal gebruikers blijft achter. Ook veel software is nog niet geschikt voor hosting.

Bij gebrek aan clientèle onderscheiden aanbieders zich met de claim de meest pure asp te zijn. Ook het Britse Netstore gaat prat op een zuivere formule, én een redelijk aantal gebruikers. Binnenkort openen zij een vestiging in Nederland.
De oorsprong van Netstore ligt in een servicecontract met Cisco Systems. Dat leidde tot de huidige asp-activiteiten, al was dat volgens Europees directeur David Govan niet gepland: "Op dat moment realiseerden we ons niet eens dat we een asp waren. We verhuurden software die we niet zelf hadden ontwikkeld, op basis van een vergoeding per maand voor het hosten." Met 7000 gebruikers is Cisco nog steeds de grootste klant, bij het totale aantal van 18.500 gebruikers die Netstore claimt. Cisco maakt gebruik van back-up faciliteiten op de servers van Netstore, enpc refresh.
Netstore is in zijn groei meegelift op de rug van Cisco. "Toen we met ze in zee gingen waren ze nog klein. Wij hadden toen 18 man. Nu zijn we dankzij Cisco uitgegroeid tot een bedrijf met 100 medewerkers." David Govan is nu druk bezig met het opzetten van Netstore Nederland BV. Hij heeft daar haast mee, want in plaats van het opzetten van een volledig nieuw kantoor is hij op zoek naar een franchise-nemer.
"Het moet snel gaan, want we verliezen geld." Netstore is vanaf april dit jaar genoteerd aan de effectenbeurs van Londen, en draaide in het afgelopen boekjaar een jaaromzet van 1,3 miljoen pond met een negatief operationeel resultaat van 5 miljoen pond.
"Veel bedrijven hebben de mond vol van asp, maar het probleem is dat de meeste asp's helemaal niet zoveel klanten hebben. Bovendien ligt er weinig infrastructuur. Siennax maakt veel herrie, maar het is moeilijk om te bepalen hoeveel klanten zij daadwerkelijk hebben, omdat zij uit de consultancy-hoek komen." Govan zegt echter dat niet Siennax zijn grootste concurrent is, maar de traditionele aanpak: "bedrijven die zelf hun applicaties beheren".
 
Een probleem op de huidige asp-markt is dat veel software nog helemaal niet geschikt is om als dienst aan te bieden, ondanks dat alle grote leveranciers zeggen aan hosting-functionaliteit te werken. Microsoft heeft onlangs Exchange 2000 geïntroduceerd, dat als een van de eerste producten geschikt is gemaakt om als asp-dienst aan te bieden. Asp's als Siennax en Netstore waren er dan ook snel bij om aan te kondigen dat zij Exchange 2000 in hun asp-aanbod hadden opgenomen.
Govan biedt Exchange 5.5 ook als asp-dienst aan, maar hij heeft daar veel aan moeten veranderen. In de laatste kwartaalcijfers claimde het bedrijf 745 gebruikers van Exchange. "In Nederland begint het nu te lopen. Exchange is een goed product, dat echter een lage penetratie heeft. Het is zo ingewikkeld dat je er een technicus voor nodig hebt, en die is niet altijd even makkelijk te vinden. Daar kan hosting door een asp een uitkomst zijn."
Niet iedere applicatie is geschikt voor asp, en soms is het ook helemaal niet nuttig dat als dienst te draaien. "Office 2000 is waardeloos om te hosten. De enige manier waarop je Office kunt draaien als asp-dienst, is door middel van terminal hosting. Dat is het model van Citrix. Maar dat betekent dat je de gehele terminal op je server moet draaien. Dat houdt weer in dat het niet mogelijk is één applicatie aan verschillende gebruikers aan te bieden. Je komt toch weer uit op een-op-een beheer, èn je hebt erg veel bandbreedte nodig."
Hij verwacht ook in de toekomst niet zoveel van Office: "In de komende versie, Office 10, zitten nog geen hostingfunctionaliteiten. Dat komt pas in Office 11. Maar vooralsnog is het veel makkelijker om Office gewoon op je pc te draaien, dat doen we tenslotte al jaren zonder problemen."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.