ICL Nederland juicht reorganisatie toe

De herstructurering in de top van ICL in Londen, door de Japanse moedermaatschappij Fujitsu, wordt binnen ICL Nederland als positief ervaren.

Waar in het Verenigd Koninkrijk al 100 senior managers zijn gevraagd te vertrekken, staat bij ICL Nederland vooralsnog geen enkele functie op de tocht. Sterker nog, directeur Frank Boekel ziet in de ontwikkelingen een openlijke ondersteuning van de koers die zijn vestiging al langer voer: "Wij kunnen ons hier nu veel beter richten op het verder uitbouwen van onze sterke punten. Waar we eerst het gevoel hadden dat we regelmatig tegen de stroom in moesten roeien, hebben we nu van Fujitsu forse steun in de rug gekregen."
Op het Britse hoofdkantoor van ICL ontstond vorige week de nodige beroering, toen Fujitsu-president Naoyuki Akikusa in een interview met deFinancial Times openlijk kritiek leverde op de gang van zaken rond de in augustus plotseling afgeblazen beursgang van ICL. Bovendien kondigde hij aan dat Fujitsu zich intensiever zou gaan bemoeien met het reilen en zeilen van de momenteel nauwelijks winstgevende IT-onderneming. De kans is groot dat het niet zal blijven bij de 100 senior managers die uit hun functie worden ontheven. Morgen vergadert de top van het bedrijf over de herstucturering en zal bekend worden of en hoeveel banen worden geschrapt. Akikusa liet er vorige week geen misverstand over bestaan. Volgens hem staan er te veel mensen op de loonlijst die veel te weinig te doen hebben.
Dat punt van kritiek is volgens Frank Boekel niet van toepassing op de Nederlandse ICL-vestiging. "Ik lees in het Financial Times-artikel dat Fujitsu zich duidelijk wenst te committeren aan ICL en dat Akikusa toegeeft dat het de voorbije jaren heeft ontbroken aan een dergelijke betrokkenheid. Dat ervaar ik als positief. Verder vind ik dat de Fujitsu-president gelijk heeft als hij vaststelt dat het management van ICL zich veel te veel heeft gericht op de beursgang en te weinig op de klanten."
In augustus, toen de beursgang werd afgeblazen, toonde Boekel zich al opgelucht. "En nu heb ik dat gevoel nog veel sterker", zegt de directeur van ICL Nederland. "Als je kijkt naar de huidige ontwikkelingen op de beurs, dan mogen we blij zijn dat we daar niet tussen zitten!"
Ook is Boekel het met Akikusa eens dat een onderneming als ICL zich niet uitsluitend op internet moet richten. "Natuurlijk is elektronische handel heel erg belangrijk voor ons en beïnvloeden de technologische (internet-)ontwikkelingen onze bedrijfsvoering en onze producten en diensten. Maar onze kracht ligt in het feit dat wij in staat zijn om totaalpakketten te leveren, al of niet via partnerschappen. Als onze afdelingen e-handel, verticale applicaties (voor logistiek en retail) en IT-infrastructuur in een project samenwerken, ontstaan er allerlei synergetische voordelen. Dat hadden wij hier in Nederland al langer in de gaten. En onder invloed van Japan zal dat straks ook in Londen doordringen", aldus Boekel.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-29T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.