Overheid onderzoekt stemmen via internet

Wat tot voor heel kort nog verre toekomstmuziek leek, wordt wellicht in 2003 al werkelijkheid: het uitbrengen van een stem via internet.

Het ministerie van binnenlandse zaken heeft alle provincies gevraagd om hun belangstelling te melden voor een landelijk experiment met online stemmen. De provinciebesturen beraden zich daar nu over.
Bij elke verkiezingsronde daalt tegenwoordig de belangstelling van de kiezer. Het is nog lang niet zo slecht als bijvoorbeeld in de VS, waar gemiddeld maar de helft van de kiesgerechtigden op komt dagen, maar er is toch wel het algemene gevoel dat er iets moet gebeuren. Zeker bij de verkiezingen voor Provinciale Staten is de belangstelling slecht, al is die nog redelijk vergeleken met die voor het Europees Parlement. Alleen voor de Kamerverkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen komen meer dan twee van drie kiezers naar de stembus.
Om het opkomstpercentage te vergroten suggereerde de Socialistische Partij vorig jaar nog om de stemplicht weer in te voeren. Een commissie onder leiding van de Noordhollandse commissaris der koningin Van Kemenade wees die mogelijkheid af en ziet meer in het gemakkelijker maken om te stemmen. Daarvoor werden bij de laatste kamerverkiezingen zelfs stemhokjes langs de A2 gezet, zodat de tijd in de file kon worden gebruikt om te stemmen. Van Kemenade suggereerde toen ook dat het mogelijk moet worden om te stemmen via internet.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-01T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.