Aandacht voor mogelijkheden XML wordt breder

Niet alleen uitgevers, ook partijen uit andere sectoren krijgen steeds meer interesse voor de mogelijkheden van XML als middel tot informatieuitwisseling.

"De bezoekers van het 15-de congres van de Sgml/XML usergroup Holland zijn van een diverser pluimage dan voorheen", zegt Gerard te Vaanhold, waarnemend voorzitter van de gebruikersvereniging, een activiteit die hij overigens combineert met zijn baan bij Sun. Te Vaanhold, die voor zijn werkgever de wereldwijde bedrijfswebsite onder handen neemt, zegt ook meer belangstelling te constateren uit dee-commerceen de gezondheidszorg.
"Afgezien van het feit dat we een groeiend aantal leden hebben, we zitten nu op zo'n 350, trekken we dit jaar ook ondernemingen die geïnteresseerd zijn in het inzetten van content management systemen voor hun bedrijfspublicaties via Internet en andere kanalen". Voor het vergaren van informatie is niet alleen XML-technologie van belang, vervolgt Te Vaanhold. "Christine Karman, directeur van softwarebedrijf Tryllian, wees in haar toespraak op software agents zogenaamde zoekrobots waarmee bedrijfsinformatie geautomatiseerd van Internet is te plukken. Haar bijdrage wekte nog wel wat discussie op bij bezoekers van het congres omdat de software feitelijk op Java gebaseerd is en weinig van doen heeft met XML".
Vektis, landelijk informatiecentrum van de zorgverzekeraars, greep de conferentie aan om een publicatie getiteld 'XML integreert de gezondheidszorg' onder de aandacht te brengen die de mogelijkheden van XML binnen de gezondheidszorg inventariseert. Volgens Arjan Loeffen, een van de auteurs, zijn de eigenschappen van XML-technologie misschien voorheen meer van toepassing op publicatieprocessen, ook uitstekend in te zetten voor elektronische gegevensuitwisseling in een sector als de gezondheidszorg. "Systemen voor uitwisseling van XML-berichten zijn nu misschien nog relatief duur, een server met applicatie kost al snel twee ton, maar clientsoftware is gratis. Als Microsoft en IBM deze arena betreden verwacht ik dat de prijzen naar beneden gaan. De gezondheidszorg kan daar in zijn geheel zeker van profiteren."
De usergroup onderscheidde de uit vrijwilligers bestaande redactieraad - verantwoordelijk voor< ! Element en de website van de vereniging - met de oorkonde SGML-ers van het jaar vanwege hun inzet voor de SGML/XMLusergroup.
Meer informatie is te vinden op:http://www.sgml-ug.nl.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-01T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.