Heffing op harde schijf voor auteursrechten

Er moet een heffing komen op harde schijven en andere opslagapparatuur, als daar steeds meer muziek en beeldmateriaal op wordt opgeslagen.

Dat vindt Michael van Ginkel van Stichting de Thuiskopie naar aanleiding van de uitkomst van een Duitse rechtszaak tegen Hewlett-Packard.
De klagers van de Gema (de Duitse tegenhanger van de Buma/Stemra) eisen van de computergigant een bijdrage voor misgelopen auteursrechten voor iedere cd-brander die wordt verkocht. De rechtszaak werd beslecht met een schikking. HP betaalt voor iedere verkochte cd-brander sinds februari 1998 3,60 mark. Voor iedere in de toekomst te verkopen cd-brander wordt 12,00 mark neergelegd.
In Nederland is de wetgeving anders, waardoor een dergelijke rechtszaak hier nu niet zou kunnen plaatsvinden. Hier wordt een extra bijdrage gerekend voor de herschrijfbare CD-Rewritable om daarmee misgelopen inkomsten van auteursrechten veilig te stellen.
In de Nederlandse wettekst wordt er gesproken over media die "bestemd zijn om" beeld en/of geluid vast te leggen. In toenemende mate is dat de harde schijf in computers. Vandaar dat Van Ginkel wil pleiten voor een extra heffing op dit hardware-artikel.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-27T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.