Kennisnet stimuleert ICT in onderwijs niet

De prijzen voor de levering van Kennisnet-diensten in regionale opleidingscentra zijn veel te hoog volgens de betrokken instellingen.

Ankie Verlaan, voorzitter van het ROC Amsterdam, een van de grootste regionale opleidingscentra, stelt dan ook in een brief aan het ministerie van Onderwijs dat Kennisnet op deze manier geen impuls geeft aan ICT in het onderwijs. De verplichte aansluiting op het onderwijsnetwerk kost 3,9 miljoen gulden. Volgens Verlaan volstaat de helft van dat bedrag.
Met slechts de helft van het subsidiebedrag zou het ROC Amsterdam de Kennisnet-diensten zoals internet en email kunnen realiseren, schrijft Verlaan. Voor dat bedrag kan de school alle apparatuur nieuw aanschaffen en zou het zelfs gedurende drie jaar extra medewerkers in dienst kunnen nemen voor beheer en administratie, stelt Verlaan. "Hieruit kan slechts geconcludeerd worden dat de prijzen voor de levering van de diensten Kennisnet buitensporig hoog zijn."
In de brief stelt Verlaan dat het ministerie niet goed heeft onderhandeld over de aanleg van Kennisnet. "Bij de aanbesteding had wellicht een lagere prijs bedongen kunnen worden", schrijft ze.
De school wil meer tijd hebben voor het bestuderen van alle regels, en wil het contract voor Kennisnet voorlopig niet tekenen. Dat had op 15 september moeten geschieden. Op die dag hadden nog geen 10 van de 61 instellingen voor beroeps en volwassenen-onderwijs getekend.
De Amsterdamse verzameling van voormalige MBO-, MTS-, Meao-opleidingen en volwassenenonderwijs, is de grootste van alle ROC's in Nederland. De ruim dertigduizend leerlingen, docenten en ondersteunend personeel van het ROC zijn verspreid over tachtig gebouwen. De scholen hebben grote moeite met de manier waarop ze gedwongen worden de 3,9 miljoen gulden subsidie uit te geven, die bedoeld is voor het verbeteren van toepassing ICT in het onderwijs.
Het ROC is straks per maand 85.054 gulden kwijt alleen al om van de diensten van Kennisnet gebruik te mogen maken. Niet inbegrepen is de feitelijke verbinding met het netwerk, verklaart Erik Versterre, hoofd automatisering van het ROC Amsterdam. Het is hem nog steeds niet duidelijk wat Nltree (de organisatie verantwoordelijk voor de diensten) voor dat bedrag levert naast internet en email. "Het zijn torenhoge bedragen voor diensten die er nog helemaal niet zijn", stelt hij. "Het is te gek voor woorden. ICT in het onderwijs een impuls geven, komt er zo niet van."
Het ministerie verlaagde eerder dit jaar de prijs die de scholen moeten betalen voor afname van de Kennisnet-diensten. Toen kostte deelname 3 gulden voor iedere gebruiker, zowel voltijd als deeltijd. Nu geldt dat per deeltijdstudent of -medewerker 1,5 gulden wordt afgedragen. Versterre: "Was het bij die drie gulden gebleven, dan was al het geld aan de diensten opgegaan. De feitelijke verbinding met het netwerk hadden we niet kunnen bekostigen."
Van de 3,9 miljoen gulden blijft na het betalen van Nltree minder dan de helft over, stelt Versterre. Dit is bedoeld om de fysieke aansluiting op het netwerk te regelen. De scholen zijn verplicht hiervoor met de lokale kabelmaatschappij een afspraak te maken.
Het ROC Amsterdam moet tot een akkoord komen met UPC. Versterre is over dit laatste niet ontevreden, al had hij liever kunnen onderhandelen met meerdere marktpartijen: "Wij nemen daar capaciteit af die scholen in andere regio's niet krijgen." Volgens Versterre is de prijs van UPC zeer vergelijkbaar met die van andere marktpartijen. Gezien de schaal van de opdracht had het ministerie volgens hem een veel lagere prijs kunnen bedingen.
Voorzitter Ankie Verlaan: "Het ROC ondersteunt van harte de inzet van onze minister om de elektronische leeromgeving te bevorderen. De gekozen werkwijze is echter niet doeltreffend." Versterre: "Als ik het geld er niet voor cadeau had gekregen, zou ik het nooit op deze manier besteden."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.