Informatica-onderzoekers verenigen zich

Vrijwel alle wetenschappelijke onderzoekers in de informatica hebben zich verenigd in het Informaticaonderzoek Platform Nederland.

Het IPN wil de politiek verleiden tot meer investeringen in dit studieveld.
Het IPN gaat de Nederlandse inspanningen op het gebied van informatica-onderzoek coördineren. Leidraad daarvoor is de Nationale Onderzoeksagenda Informatica waarin staat welke programma's prioriteit verdienen, zoals software engineering of kennisontsluiting van bijvoorbeeld digitale bestanden van het Rijksmuseum. Het platform wil tevens het cement zijn tussen diverse inspanningen die op verschillende instituten worden verricht.
Belangrijk motief voor oprichting van het platform is de door de overheid met de mond beleden steun aan ontwikkeling van de digitale samenleving. In officiële nota's als De Digitale Delta (1999) en 'e-Europe voorbij' (2000) geeft het kabinet hoog op over de kennismaatschappij. De beurs blijft evenwel, tot groot verdriet van IPN, grotendeels gesloten. "Investeringen in kennis en innovatie zijn gering", stelt het platform. "Hoewel informatica het fundament van de informatiemaatschappij vorm en een bron is voor economische groei hebben alle publiek gefinancierde kennisinstellingen samen slechts circa 300 informatica-onderzoekers in vaste dienst. In verwante disciplines werken nog eens zo'n 150 informatici. Ook het NWO-budget voor informatica (circa 5,5 miljoen gulden) blijft nog ver achter bij het wetenschappelijke en maatschappelijke belang van de informatica." NWO staat voor Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.
De oprichters van het Informaticaonderzoek Platform Nederland zijn de onderzoeksscholen ASCI (Advanced School for Computing and Imaging), IPA (Institute for Programming Research and Algorithmics), Logica, SIKS (School for Information and Knowledge Systems), TGS (Telematics Graduate School), het NWO-onderzoeksinstituut CWI, de NWO-adviescommissie ACI en de NWO-Technologiestichting STW.
ASCI wordt gevormd door TUD, UL, UvA en VU. IPA is een bundeling van TUE, KUN, RUG, UL, UU en VU. Logica bestaat uit UvA, KUB, KUN, RUG, UU en VU. SIKS is samengesteld uit VU, CWI, EUR, KUB, TUD, TUE, UL, UM, UT, UU en Uva. TGS is te vinden op de UT.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-07T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.